Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/agrabla/olejagrabla.pl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Zastosowanie kosmetyczne oleju z ostropestu | Olej Zimnotłoczony

Ostropest jest rośliną pochodzącą z obszaru Morza Śródziemnomorskiego. Ta wyglądem

przypominająca oset roślina rozprzestrzeniła się do innych obszarów świata, w tym także do Polski.

Odkąd odkryto lecznicze właściwości rośliny, zaczęto stosować ją w przemyśle farmakologicznym, a

także w kosmetyce. Olej z ostropestu można kupić w wielu miejscach, jednak tylko wybrane sklepy, w

tym nasz oferują oleje tłoczone na zimno.

Głównym składnikiem oleju z ostropestu jest sylimaryna, która wykazuje przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, detoksykujące i przeciwzapalne.

Z uwagi na odnawiające właściwości sylimaryny, olej z ostropestu z powodzeniem można dolewać do kremów, płynów, czy żeli jako substancję

regenerującą skórę uszkodzoną promieniowaniem UVB. Związki chemiczne w nim zawarte stymulują

też produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu możliwe jest odjęcie sobie kilku lat poprzez

odmłodzenie stanu skóry.

Olej z ostropestu można stosować również jako dodatek do maści leczniczych.

Aktywne substancje oleju wykazują działanie przeciwzapalne, dzięki czemu dodany do odpowiedniego preparatu pomoże w leczeniu rumienia skórnego, oraz w utrzymaniu wysokiego poziomu nawilżenia skóry.