Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/agrabla/olejagrabla.pl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Olej z nasion cząbru – mało znane dobrodziejstwo. | Olej Zimnotłoczony

Cząber ogrodowy ze względu na swój niezwykły aromat, smak i działanie, jest ziołem niezwykle popularnym oraz szeroko stosowanym w codziennej kuchni. Podobne właściwości wykazuje olej tłoczony z nasion cząbru, a niewątpliwą jego przewagą nad samą rośliną jest łatwość i prostota w stosowaniu oraz skuteczność.

Nierafinowany, zimnotłoczony olej z nasion cząbru zawiera takie substancje jak garbniki, flawonoidy, potas, magnez oraz olejki eteryczne. Charakteryzują go silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, antygrzybiczne oraz antybakteryjne. Dzięki temu ma on liczne zastosowania, zarówno jako preparat przeznaczony do spożycia jak i jako specyfik wykorzystywany w celach kosmetycznych.

Olej cząbrowy będzie przydatny wszędzie tam, gdzie ceni się naturalne specyfiki pobudzające produkcję soków żołądkowych. Jest użyteczny w przypadku wzdęć i potrzeby uregulowania procesu trawienia czy też pobudzenia apetytu. Co ciekawe, jest nieocenioną pomocą i przy problemach z biegunką, i z zaparciami. Dzięki zawartości wcześniej wspomnianych pierwiastków, olej ten jest w stanie działać regenerująco, ożywiająco, a jednocześnie kojąco na układ nerwowy. Podobnie jak pestki dyni wykazuje działanie odrobaczające. Po spożyciu można zauważyć jego napotne, wiatropędne i moczopędne działanie.

Właściwości oleju z nasion cząbru można również wykorzystać stosując go bezpośrednio na skórę. Działa wspomagająco w przypadku problemów z opryszczką, grzybicą (np. paznokci, stóp), bólami mięśni i różnych odcinków kręgosłupa. Może przydać się w sytuacji ugryzienia przez owady, a także w pielęgnacji tłustej cery (jako krem lub maseczka). Warto przetestować i docenić jego działanie jako olejku do kąpieli.

CIEKAWOSTKA! Olej z nasion cząbru (podobnie jak sama roślina, z której jest pozyskiwany) jest silnym afrodyzjakiem.