• Olej czarnuszkowy – olej z nasion czarnuszki (100ml)

    44,00 
  • Olej dyniowy – olej z nasion dyni (100ml)

    36,00 
  • Olej kokosowy – Tłoczony na zamówienie olej z kokosa (330ml)

    33,00 
  • Olej konopny – olej z nasion konopi (100ml)

    32,00 
  • Olej laskowy – olej z orzechów laskowych (100ml)

    48,00 
  • Olej lniany, budwigowy – olej z nasion lnu (250ml)

    20,00 
  • Olej makowy – olej z nasion maku (100ml)

    34,00 
  • Olej ostropestowy, olej z nasion ostropestu (100ml)

    30,00 
  • Promocja!

    Olej słonecznikowy, olej z nasion słonecznika (250ml)

    10,00 
  • Olej z nasion cząbru (100ml)

    35,00 
  • Olej żywokostowy – macerat z żywokostu (100ml)

    45,00 

Czy oleje są dostępne w sklepie na miejscu w sklepie w Wiśle?

W niewielkiej ilości mamy dostępne oleje które aktualnie toczymy, w przypadku większych ilości zamówienie odbywa się tylko przez tłoczenie na życzenie. Tak więc jeżeli masz zamiar do nas przyjechać, skontaktuj się najpierw telefonicznie i ewentualnie zamów daną ilość określonego oleju.

Jaka jest różnica między olejami zimnotłoczonymi, a popularnymi olejami dostępnymi w sklepie?

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z różnicy między olejem jadalnym, a olejem tłoczonym na zimno. O ile w przypadku tych pierwszych olej w nasionach pozyskiwany jest poprzez ekstrakcję, podczas której do oleju dodaje się rozpuszczalnik, a więc będzie on również poddany obróbce chemicznej, o tyle podczas przygotowania olejów tłoczonych na zimno nie stosuje się żadnych środków chemicznych. Istota tłoczenia na zimno polega na tym, że olej zawarty w nasionach jest wyciskany bez obróbki cieplnej, wyłącznie mechanicznie, bez dodatku chemicznych dodatków.

Do czego służą oleje zimnotłoczone?

Oleje tłoczone na zimno mogą być stosowane zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie – doskonały wybór dla zachowania zdrowia – ich liczne dobroczynne działanie to między innymi to, że zawierają dużą ilość witamin i minerałów, a dzięki  dużej zawartości przeciwutleniaczy zmniejszają stany zapalne w organizmu i przeciwdziałają niszczącemu komórki działaniu wolnych rodników.

Oleje te mają dobrze znane korzystne działanie ze starożytnej medycyny, a także zapewniają różnorodność smaków niektórym potrawom w kuchni. Olejeagrabla to oleje pierwszego tłoczenia o stężeniu 100%.

Oleje zimnotłoczone, a konserwanty?

Oleje są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety omega. Ze względu na działanie wzmacniające odporność i inne korzystne właściwości, ich stosowanie jest coraz bardziej powszechne. Olej z pestek dyni i olej z orzechów włoskich są produkowane przy użyciu technologii tłoczenia na zimno, przez roślinną prasę śrubową. Nie zawierają żadnych dodatków ani konserwantów, nie stosujemy żadnego procesu uszlachetniania ani obróbki chemicznej.

Dlaczego oleje roślinne należy chronić przed wysoką temperaturą?

Podczas tłoczenia na zimno olej jest tłoczony z nasion roślin w taki sposób, aby nie docierało do nich ciepło. Chociaż poprzez obróbkę cieplną można wycisnąć więcej oleju, nie zaleca się spożywania takich produktów, ponieważ oleje roślinne, takie jak olej z nasion lnu i olej z nasion ostropestu plamistego, zawierają przeciwutleniacze, które pod wpływem ciepła tracą swoje aktywne składniki, a niepożądane substancje stają się wykrywalne.

Jaka jest różnica między tłuszczami zwierzęcymi a olejami roślinnymi?

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to głównie tłuszcze pochodzenia wieprzowego i drobiowego. Zdaniem dietetyków smalec wytopiony z tłuszczu świń domowych powinien być traktowany z największą ostrożnością, ponieważ jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu poziomu cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko chorób układu krążenia. Natomiast oleje roślinne składają się w głównej mierze z nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są znacznie zdrowsze ze względu na korzystne działanie fizjologiczne.

Oleje zimnotłoczone, a cholesterol?

Oleje roślinne zawierają wszystkie niezbędne wielonienasycone niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie obniżają poziom cholesterolu i mają wiele innych właściwości prozdrowotnych, odgrywając tym samym ważną rolę w zbilansowanej diecie.

Zdrowie człowieka w dużej mierze zależy od jego stylu życia i diety. Wielu chorobom można zapobiegać i je odwracać wzmacniając i utrzymując nasz organizm, dostarczając i stale uzupełniając niezbędne i brakujące elementy. Oleje roślinne odgrywają istotną rolę w utrzymaniu naszego zdrowia i zapobieganiu chorobom, dzięki zawartym w nich nienasyconym kwasom tłuszczowym oraz witaminom (A, D, E, F, B17).

Oleje zimnotłoczone jako kosmetyk?

Oleje roślinne otrzymywane są z oleistych owoców roślin takich jak oliwka, poprzez mechaniczne tłoczenie na zimno, czyli bez wysokich temperatur. Tłoczony na zimno olej zawiera wszystkie swoje składniki i zachowuje wszystkie dobroczynne dla zdrowia i urody właściwości.

Większość ma silny naturalny kolor, a czasem zapach. Tłoczone na zimno oleje roślinne stosowane na skórę konkurują z najdroższymi kosmetykami na rynku nie tylko ceną, ale przede wszystkim skutecznością.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, tłoczone na zimno oleje roślinne zwykle NIE są tłuste dla skóry – nie obciążają skóry, wchłaniają się w ciągu kilku minut i całkowicie przywracają jej miękkość.

Czy oleje zimnotłoczone nadają się do smażenia?

Oleje tłoczone na zimno (nierafinowane) mają generalnie gorsze właściwości smażenia. Takie oleje mogą się bardziej rozpryskiwać. Co więcej, oleje tłoczone na zimno mają zwykle bardziej wyrazisty smak i zapach, co z łatwością dominuje w potrawach, do których są używane. Po podgrzaniu smak i zapach również mogą się zmienić i stać się gorszej jakości – szybciej się przypalić. Ponadto oleje tłoczone na zimno są zwykle droższe. Podsumowując, olejów tłoczonych na zimno należy używać głównie do zimnych potraw, takich jak dressingi do sałatek, a nie do smażenia. Istnieją jednak oleje tłoczone na zimno – czasami mieszanki olejów, które nadają się do smażenia, ale jest to wyraźnie napisane na butelce.

Olej nierafinowany lub tłoczony na zimno ma zwykle bardziej charakterystyczny smak i rzadko nadaje się do smażenia. Z drugiej strony dobrze nadają się do dressingów lub maczania w chlebie. Tłoczenie na zimno zachowuje więcej właściwości nasion, owoców lub orzechów, takich jak zapach i smak, ale także konserwuje substancje, które często nie tolerują szczególnie dobrze ciepła.

Jeśli przykładowo zamierzasz zrobić woka lub inne danie z olejem, dobrze jest zacząć od rafinowanego oleju, który jest odporny na ciepło. Jeśli chcesz dodać aromatyzowane oleje, takie jak olej dyniowy lub inne oleje, warto zrobić to na końcu. Wtedy zachowujesz więcej dobrego smaku.

Jak przechowywać oleje zimnotłoczone?

Ponieważ olej jest produktem światłoczułym, na słońcu staje się gorzki, więc przechowuj go w ciemnym, chłodnym miejscu. Olej powinien być przechowywany w lodówce (częściowo w zależności od oleju w lodówce może zrobić się twardszy).

Dlatego najlepiej wybieraj olejki butelkowane w ciemnych lub matowych butelkach i upewnij się, że korek jest mocno zakręcony po użyciu.

Podgrzanego oleju nie należy używać ponownie.

Jeśli nie masz pewności, czy olej, który masz w szafce, może być użyty, powinieneś powąchać olej. Zjełczały olej może pachnieć trochę jak farba.

Zawsze myj patelnię po użyciu. Pozostawione resztki tłuszczu będą jełczeć.

Jaki jest punkt dymienia olejów zimnotłoczonych?

Kiedy olej zaczyna dymić na patelni, temperatura, w której się pali, nazywana jest punktem dymienia. Stąd rozkład oleju odbywa się szybko, a jedzenie szybko nabiera posmaku spalenizny.

Punkt dymienia różnych olejów jest różny, ale oleje rafinowane mają na ogół wyższy punkt dymienia niż oleje nierafinowane -zimnotłoczone. Powodem tego jest zawartość substancji, które dają wysoki punkt dymienia. Dlatego też oleje zimnotłoczone zwykle nie nadają sie do smażenia.

Do czego stosujemy olej z pestek dyni?

Olej z dyni zwykle stosuje się na zimę, ale delikatne ogrzewanie mu nie szkodzi. Można nim polać sałatki tuż przed podaniem, a także używać jako jeden z pierwszych składników służący do oddzielenia składników sałatki aby się ze sobą nie sklejały. Można go również używać do aromatyzowania past i kremów twarogowych, nadając temu daniu ładny zielony kolor, ale można go również dodawać do zup-kremów (np. zupy krem ​​z dyni). Miłośnicy słodyczy mogą również położyć go na lodach waniliowych i posmakować nim słodkie ciasteczka.

Olej dyniowy jest bardzo zdrowy, zawiera dużo witamin (E, B1, B2, B6, C, A i D) oraz minerałów i pierwiastków śladowych. Obecnie powszechnie wiadomo, że jest skuteczny w przypadku problemów z pęcherzem i prostatą oraz pomaga zapobiegać problemom z sercem i krążeniem. Wspomaga prawidłową funkcję prostaty. Wykazuje doskonałe działanie pobudzające, nawet w przypadku długotrwałych chorób, zwiększa wydolność umysłową i fizyczną. Pomaga w regeneracji po zatruciach.

Do czego stosuje się Olej z nasion ostropestu plamistego?

Olej z ostropestu jest tłoczony na zimno w delikatnym procesie tłoczenia bez żadnych dodatków. Olej z nasion ostropestu plamistego nie zawiera konserwantów, barwników ani innych olejów z nasion ani wzmacniaczy smaku. Nasz olej z nasion ostropestu plamistego jest tłocozny na miejscu i jest w 100% skoncentrowany, nie mieszamy go z innymi olejami!

Olej z nasion ostropestu powszechnie uważany jest za najlepszy naturalny środek do oczyszczania wątroby, który regeneruje i chroni przed chorobami wątroby. Ostropest plamisty (Sylibum marianum) od wieków stanowił bardzo skuteczną „koło ratunkowe” dla osób cierpiących na różne choroby wątroby. Substancją czynną ostropestu plamistego jest sylimaryna, która jest nazwą zbiorczą, mieszaniną kilku substancji o podobnej budowie (sylibina, sylidiadyna, sylikrystyna).

Według medycyny ludowej z pewnością możemy liczyć na doskonałą moc leczniczą ostropestu plamistego przy chorobach wątroby „gdzie nic innego nie pomaga”. Głównym działaniem oleju z nasion ostropestu plamistego jest działanie ochronne na wątrobę, dzięki czemu może być również  stosowany w przypadku różnego rodzaju stanów zapalnych wątroby. Nie tylko Dioskurides i Pliniusz wspominają już o tej najbardziej znanej roślinie chroniącej wątrobę w swoich dziełach, ale pojawia się ona także w średniowiecznych księgach zielarskich oraz w Zielniku Pétera Meliusa Juhásza (1578). W przeszłości substancja czynna była ekstrahowana z jej liści, ale teraz częściej używa się dojrzałych owoców. Jego najważniejszymi składnikami aktywnymi są flawonoglikany (trójskładnikowy kompleks sylimaryny można uznać za ogólny protektor wątroby), ale zawiera również substancje gorzkie i oleje tłuszczowe (kwas linolowy i kwas oleinowy). Kompleks substancji aktywnych stymuluje funkcję polimerazy DNA jądra komórkowego, a tym samym syntezę i regenerację komórek wątroby, stabilizuje błonę komórkową wątroby, a także działa wymiatająco na wolne rodniki. Nie są znane żadne skutki uboczne, więc jego spożywanie jest całkowicie bezpieczne.

Do czego służy Olej lniany tłoczony na zimno?

Len to roślina o wysokości 30-80 cm i niebieskich kwiatach, która jest uprawiana dla nasion i płótna. Siemię lniane nadaje się do produkcji wielu produktów spożywczych, z których jednym z najbardziej znanych jest olej lniany.

Cieszy się dużą popularnością wśród sportowców, gdyż w znacznym stopniu przyczynia się do redukcji procentowej tkanki tłuszczowej podczas diety. Nadaje się również do odchudzania. Zawiera kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6, a także witaminy A, B, C, D i E, cynk, żelazo i minerały. Nadaje się do wzmacniania skóry, poprawia widzenie, wspomaga trawienie i odwraca procesy zapalne w organizmie, spowalnia wzrost komórek rakowych, obniża poziom cholesterolu, stymuluje pracę mózgu, a także przyczynia się do wzmocnienia kości. Zewnętrznie sprawdza się przy egzemie, stanach zapalnych ran, ukąszeniach owadów i łuszczycy, wygładza włosy i likwiduje łupież.

Olej ten zawiera najwyższą zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, bogatych w minerały oraz witaminy A, B, C, D i E, których właściwości czynią go najcenniejszym olejem. Korzystnie wpływa na ciśnienie krwi i kontroluje poziom cholesterolu. Ze względu na działanie stymulujące trawienie, stymulujące spalanie tłuszczu i wzmacniające mięśnie, jest bardzo ważnym składnikiem dla osób odchudzających się, kulturystów, oczyszczających i dietetyków. Ze względu na działanie przeciwzapalne jest często stosowany w leczeniu artretyzmu i zapalnych chorób układu oddechowego, takich jak zapalenie oskrzeli. Utrzymuje produkcję kwasu żołądkowego pod kontrolą, pomagając w ten sposób zapobiegać i leczyć wrzody żołądka.

Do czego służy olej z czarnuszki tłoczony na zimno?

Czarnuszka to roślina jednoroczna, pochodzi z Azji Południowo-Zachodniej. Dziś uprawiana jest głównie w Indiach, Egipcie i Turcji. Osiąga wysokość 60 cm, ma pierzaste liście i biało-niebieskie kwiaty. jej nasiona zawierają glikozydy, kwas linolowy i oleinowy. Czarnuszka znana była już w starożytności ze swoich właściwości leczniczych. Hipokrates stosował go przy zaburzeniach czynności wątroby i przewodu pokarmowego, natomiast Dioscorides zalecał go przy bólach zębów, bólach głowy, przekrwieniu błony śluzowej nosa i pasożytach jelitowych.
Ostatnio nauka przyjrzała się bliżej temu maleńkiemu czarnemu nasionu i jego olejowi. Znaleziono w nim ponad sto leczniczych składników. Leczy alergie, egzemę, łuszczycę, raka i cukrzycę. Sekret polega na tym, że ma poważny wpływ na układ odpornościowy, próbując go zrównoważyć. Roślina ta jest znana i stosowana na Wschodzie od setek lat. W literaturze medycznej setki badań odnoszą się do leczniczego działania czarnuszki.
Lecznicze właściwości nasion Nigella Sativa są znane ludzkości od tysięcy lat. Najwcześniejsza wzmianka o nim pochodzi ze starożytnego Egiptu. Olej z nasion czarnuszki znaleziono również w grobowcu Tutanchamona około 3300 lat temu. Interesujące jest również to, że islamski prorok Mahomet powiedział, że to ziarno jest „lekarstwem na wszystkie choroby oprócz śmierci”. Olej z czarnuszki jest tradycyjnie stosowana jako środek leczniczy na Wschodzie iw Ajurwedzie.
Olejagrabla tłoczony na zimno z czarnuszki to w 100% ekologiczny tłoczony na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa (L.)). Jest to olej o barwie jasnożółtej, o charakterystycznym zapachu, uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno. Zawiera ponad sto składników, takich jak aromatyczne olejki, pierwiastki śladowe, witaminy i enzymy. Olej z czarnuszki zawiera sprzężony kwas linolowy (18:2), tymochinon, nigellon (ditymochinon), melantynę, nigilinę, damasceninę i trans-anetol. Nasiona czarnuszki są bogate w omega 6 i 9, witaminy B1, B2, B3, kwas foliowy i wiele minerałów, w tym żelazo i wapń.
Olej z czarnuszki ma mocny, pikantny smak, który rozbudzi wszystkie zmysły i pozostanie w ustach. Weź jedną do trzech łyżeczek dziennie. Ten olej jest idealny do sałatek, zup lub dań z makaronu. Możesz również rozcieńczyć niewielką ilość w innym oleju (oleju nośnikowym), aby rozpuścić i nałożyć na skórę i włosy. Przed użyciem miejscowym zalecamy wykonanie testu na małym obszarze skóry, aby upewnić się, że nie masz żadnych alergii.
Badania wykazały, że czarnuszka może obniżać wskaźnik masy ciała. Uczestnicy nie zgłosili żadnych poważnych skutków ubocznych przyjmowania suplementu. Systematyczny przegląd opublikowany w Journal of Diabetes & Metabolic Disorders w 2013 roku wykazał, że olej z czarnuszki może być skuteczny w leczeniu otyłości.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Olej ten nie nadaje się do podgrzewania i smażenia.

Do czego służy olej konopny tłoczony na zimno?

Konopie – roślina, która w umysłach większości kojarzy się z czymś niebezpiecznym. Konopie indyjskie są prawdopodobnie najbardziej niezrozumiałą i kontrowersyjną rośliną. Ale czy to prawda? A może dezinformacja i brak odpowiednich informacji doprowadziły do całkowicie błędnych wniosków? Udowodniono naukowo, że roślina konopi ma ogromne korzyści dla ludzkiego organizmu. Może przyczynić się zarówno do leczenia poważnych chorób, ale także do ogólnego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. W asortymencie naszego sklepu znajduje się olej konopny, który jest pozyskiwany z konopi i jest pożywieniem, które chroni cały organizm.
Konopie to roślina, która oryginalnie rosła w Azji Środkowej. Używana jest od tysięcy lat i znajduje wiele zastosowań w medycynie, przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a także w żywieniu. Konopie należą do rodziny konopi Canabaceae i obejmują kilka gatunków: konopie tekstylne lub przemysłowe Cannabis sativa, konopie indyjskie Cannabis indica i Cannabis ruderalis.
Jadalny olej z nasion konopi (olej konopny) jest ekstrahowany z gatunku Cannabis sativa lub inaczej włóknistych konopi i jest jednym z najbardziej odżywczych olejów roślinnych. Jest bogaty w przeciwutleniacze, a zwłaszcza chlorofil, któremu zawdzięcza swój zielony kolor, w karoteny, fitosterole, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, fosfolipidy, minerały i pierwiastki śladowe, takie jak wapń, siarka, potas, żelazo, cynk i fosfor. Również olej konopny, mimo że jest pokarmem roślinnym, zawiera białka o wysokiej wartości biologicznej i odżywczej, gdyż zawiera sekwencję 20 podstawowych aminokwasów. To idealna żywność dla wegetarian i wegan.
Olej konopny ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6, a przede wszystkim dzięki idealnemu stosunkowi tych kwasów tłuszczowych. Jakie są zatem właściwości oleju konopnego? Przede wszystkim zapewnia on skuteczną ochronę przed stanami zapalnymi, chroni cały układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi stany skórne (trądzik, egzema, łuszczyca), zapewnia dostarczenie dużej dawki energii, stymuluje funkcjonowanie metabolizmu, jest idealny dla osób mających trudności z trawieniem tłuszczów. Konopie mają tę ogromną zaletę, że mogą być stosowane zarówno przez osoby z poważnymi dolegliwościami i chorobami, jak i przez osoby, które chcą wzmocnić swój organizm i poczuć się dobrze. Skuteczność konopi została potwierdzona przez społeczność naukową. Pozostaje tylko przekonać się, jakie cuda potrafi zdziałać na własne potrzeby.