Cząber to roślina, która znalazła uznanie w wielu krajach na świecie ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Już w starożytnym Rzymie uprawiano tę roślinę, ponieważ używano jej do leczenia chorych. Jakie zatem wyjątkowe właściwości zdrowotne zawierają w sobie te malutkie ziarenka?

Roślina ta znana jest głównie z dobroczynnego działania na układ trawienny, ma właściwości rozkurczowe i pomaga trawić ciężkostrawne potrawy, na przykład te przygotowane z roślin strączkowych czy ziemniaków. Pomaga również eliminować takie problemy ze strony układu pokarmowego jak biegunki, nieprzyjemne wzdęcia czy nadmierną fermentację w żołądku. Działa również antybakteryjnie i odkażająco – stosuje się go do odkażania ran, płukania gardła w przypadku stanów zapalnych czy przemywania skóry zaatakowanej przez grzybicę czy drożdżaki. Cząber znany jest również z właściwości przeciwbólowych, poleca się go stosować przede wszystkim w przypadku bólów głowy. Polecany jest także do zwalczania pasożytów występujących w przewodzie pokarmowym osób dorosłych i dzieci.

Olej z nasion cząbru jest zatem wspaniałym naturalnym lekiem, który warto mieć w swoim domu.