Oleje jako produkty o wyjątkowo cennych właściwościach powinny być przechowywane w
odpowiednich warunkach, które zapobiegną szybkiemu ich psuciu się. Jeżeli olej się zepsuje, czyli
zjełczeje, wówczas nie nadaje się już do użycia. Zepsuty olej zmienia swój zapach i smak na
nieprzyjemny i gorzki. Nie ma znaczenia, czy olej ma być używany do celów spożywczych czy
kosmetycznych, w każdym z tych przypadków konieczne jest jego odpowiednie przechowywanie.
Idealne warunki do przechowywania olejów to przede wszystkim odpowiednie temperatura – nie
może być ona zbyt wysoka. Najlepiej przechowywać oleje w warunkach, w których temperatura nie
jest wyższa niż 7 stopni Celsjusza. Dobrym wyborem może okazać się zatem lodówka. Jeżeli nie ma
możliwości przechowywania olejów w takiej temperaturze, to należy zapewnić przechowywanym
produktom temperaturę nie większą niż 18 stopni Celsjusza. Temperatura to jednak nie wszystko.
Bardzo ważne jest trzymanie olejów w szczelnie zamkniętych butelkach lub innych pojemnikach.
Oleje powinny być również przetrzymywane w ciemnych, najlepiej nieprzezroczystych opakowaniach.
Najlepszym wyborem są szklane butelki, te wykonane z plastiku nie są niestety dobrym wyborem,
ponieważ plastik w połączeniu z olejem wydziela szkodliwe dla zdrowia plastycydy.
Najnowsze komentarze