Oleje jako produkty o wyjątkowo cennych właściwościach powinny być przechowywane w

odpowiednich warunkach, które zapobiegną szybkiemu ich psuciu się. Jeżeli olej się zepsuje, czyli

zjełczeje, wówczas nie nadaje się już do użycia. Zepsuty olej zmienia swój zapach i smak na

nieprzyjemny i gorzki. Nie ma znaczenia, czy olej ma być używany do celów spożywczych czy

kosmetycznych, w każdym z tych przypadków konieczne jest jego odpowiednie przechowywanie.

Idealne warunki do przechowywania olejów to przede wszystkim odpowiednie temperatura – nie

może być ona zbyt wysoka. Najlepiej przechowywać oleje w warunkach, w których temperatura nie

jest wyższa niż 7 stopni Celsjusza. Dobrym wyborem może okazać się zatem lodówka. Jeżeli nie ma

możliwości przechowywania olejów w takiej temperaturze, to należy zapewnić przechowywanym

produktom temperaturę nie większą niż 18 stopni Celsjusza. Temperatura to jednak nie wszystko.

Bardzo ważne jest trzymanie olejów w szczelnie zamkniętych butelkach lub innych pojemnikach.

Oleje powinny być również przetrzymywane w ciemnych, najlepiej nieprzezroczystych opakowaniach.

Najlepszym wyborem są szklane butelki, te wykonane z plastiku nie są niestety dobrym wyborem,

ponieważ plastik w połączeniu z olejem wydziela szkodliwe dla zdrowia plastycydy.