Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/klient.dhosting.pl/agrabla/olejagrabla.pl/public_html/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 6131
Cudowny specyfik – olej z nasion maku. | Olej Zimnotłoczony

Olej z nasion maku jest mało znany wśród Polaków. Wielka szkoda, gdyż jego właściwości docenią zarówno miłośnicy dobrej, zdrowej kuchni jak i amatorzy naturalnych kosmetyków. Jeśli do tej pory mak kojarzył Ci się wyłącznie ze świątecznym wypiekiem lub polnym kwiatem, najwyższy czas to zmienić!

Olej z nasion maku wytłaczany jest z niebieskich nasion maku lekarskiego. Cechuje go charakterystyczny makowy zapach o delikatnej, orzechowej nucie oraz subtelny, orzechowy smak i jasnożółty kolor. Wbrew wszelkim obawom nie ma on działania psychoaktywnego. Przede wszystkim zawiera w sobie bogactwo witaminy E oraz kwasów omega 6. Jest pomocny przy bezpłodności, miażdżycy, podwyższonym poziomie cholesterolu, kłopotach z nerkami i wątrobą . Idealnie nadaje się do łączenia z olejem słonecznikowym, rzepakowym bądź lnianym i tym samym umożliwia stworzenie odpowiedniej proporcji kwasów omega 6 do omega 3 w spożywanych potrawach (proporcja 5:1). Trzeba pamiętać, że używa się go tylko na zimno!

Olej makowy przypadnie do gustu wszystkim tym, dla których ważna jest naturalna, bezpieczna dla zdrowia i skuteczna pielęgnacja ciała. Stosowany przed myciem jako maska na włosy (szczególnie wysokoporowate), zapewni im blask, miękkość, odżywienie i odpowiednie dociążenie. Będzie także przydatny w zabezpieczaniu końcówek włosów. Stosowany na skórę zapewni jej odpowiednie nawilżenie, jędrność i wygładzenie, skróci czas gojenia się ranek lub zadrapań. Przyda się osobom o wrażliwej cerze, ze skłonnością do pękających naczynek, trądziku i zaskórników. Pomoże w przypadku cellulitu.

Pamiętaj! Aby całe dobroczynne działanie oleju makowego było zapewnione, należy korzystać tylko z oleju nierafinowanego, nieoczyszczonego i świeżo tłoczonego na zimno.