Badania opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały, że w ciągu ostatnich 25 lat
zwiększenie konsumpcji tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia
życia Polaków. Oleje chronią m.in. przed zachorowaniem na choroby sercowo-naczyniowe,
które – jak powszechnie wiadomo – są najczęstszą przyczyną śmierci wśród naszych rodaków.
W 2009 roku choroby układu krążenia doprowadziły do 46,2 proc. wszystkich zgonów; 12,4 proc.
dotyczyły choroby niedokrwiennej serca oraz jej następstw, 9,5 proc. – choroby naczyń mózgowych, a
8,6 proc – miażdżycy. Eksperci biją na alarm – jeżeli chcemy uchronić się przed chorobami serca,
powinniśmy zbilansować codzienną dietę, wprowadzając do niej więcej owoców, warzyw i tłuszczów
roślinnych.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w tłuszczach roślinnych są korzystne dla
zdrowia. Jeżeli zatem chcemy wydłużyć życie i zapewnić sobie dobre zdrowie przez długie lata,
powinniśmy przynajmniej częściowo zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych znajdujących się w
maśle, mięsie, jajach oraz serach na rzecz NNKT. Oczywiście tłuszcze roślinne także zawierają
nasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w tłuszczach pochodzenia
zwierzęcego. Najmniej NKT jest w olejach rzepakowym i oliwie z oliwek.
Zdaniem specjalistów najbardziej niebezpieczne są izomery nienasyconych kwasów
tłuszczowych, które znajdują się w słodyczach, daniach instant oraz smażonych produktach.
Pamiętaj, że spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 35 proc. dziennego zapotrzebowania na
energię. Nie powinno być także mniejsze niż 20 proc. potrzeb energetycznych, gdyż tłuszcze stanowią
ważny budulec struktur komórkowych i pomagają wchłaniać podstawowe witaminy A, D, E i K.
Najnowsze komentarze