Dlaczego tłoczymy z całych zimnych ziaren
Na rynku dostępne są różne oleje, w różnych cenach. Znajdziesz duże rozbieżności w cenach, wszystko zależy w przypadku od użytego surowca, jak i od metody tłoczenia. Wśród metod tłoczenia na zimno, także są rozbieżności, niektóre z nich psują właściwości ziarna już na samym początku, gdyż wymagane jest podgrzanie ziarna… co ułatwia późniejsze tłoczenie.
My zdecydowaliśmy się pójść trudniejszą drogą, tłoczymy bezpośrednio z całych zimnych ziaren, niczym nie preparowanych. Dzięki temu nasz olej zawiera całe bogatcwo wyciągnięte z natury.
Na rynku znajdziesz także oleje, które mimo że zimnotłoczone to będą znacznie odbiegały smakiem od naszych, dlaczego? Dlatego, że tłoczone są z wcześniej preparowanych ziaren, np. olej ostropestowy często wyrabia się z samego bielma, po uprzednim oddzieleniu łupinek. Olej taki jednak pozbawiony jest w dużej mierze tego co w nim najcenniejsze a więc symilaryny, której to najwięcej jest właśnie w skorupce. Olej nie jest pełnowartościowy taki produkowany jest z resztek po przemyśle farmaceutycznym, który odbiera z ziaren to co najcenniejsze.
Postanowiliśmy więc, pójść na przekór modzie i nie oczyszczać dokładnie olejów, właśnie na najcenniejsze wartości zawarte w skorupkach ziaren, których cząsteczki tworzą w naszych olejach naturalny osad. Nasz olej zawiera więc naturalny osad, poddany mikrofiltacji, osad ten w przypadku większości olejów jest jego najcenniejszym składnikiem.