Tłoczony na zamówienie olej z całych nasion Ostropestu, z naturalnym błonnikiem


Ostropestowy olej Agrabla wytwarzany jest z całych nasion ostropestu, tłoczonych na zimno zaraz po tym jak złożysz zamówienie. Kupując nasz olej masz pewność, że zawiera to co w ostropeście najcenniejsze, nasz olej tłoczony jest pełnowartościowego ziarna nie pozbawionego skorupki.

Olej nasz nie jest poddawny nadmiernej filtracji dzięki czemu zawiera naturalny ciemny osad pochodzący z rozdrobnionych w procesie produkcji łupinek, w którym znajduje się nawięcej tego co najcenniejsze, a więc symilaryny28. Przed użyciem, zalecamy silnie wstrząsnąć olejem aby poruszyć osad. Tak wstrząśnięty olej zawiera także więcej naturalnego błonnika - bardzo cennego, niezbędnego i poszukiwanego składnika codziennej diety.

UWAGA: Na rynku dostępne są różne rodzaje olejów z ostropestu. W tym także pozbawiony wielu cennych składników olej tłoczony z resztek pozostałych po przemyśle farmaceutycznym.

Farmaceuci wydobywają z nasion to co najcennijesze i przerabiają na leki, pozostałości wykorzystywane jest przez niektórych przetwórców do produkcji oleju, który potem nazywają olejem ostropestowym. Tłoczenie takiego oleju jest łatwiejsze no i tańsze, olej taki jednak nie jest pełnowartościowym olejem z nasion ostropestu. A jedynie olejem z odpadów pozostałych po przemyśle.


Ostropest plamisty?


Ostropest Plamisty (Silybum marianum (L.) Gaertner) to roślina znana już w starożytności, gdzie stosowano ja w schorzeniach wątroby i żółtaczce (lecznicze działanie tej rośliny już w I wieku naszej ery znał Pliniusz Starszy). W średniowieczu pisze o nim św. Hildegarda, a potem Lonicerus i Mathioli, uprawiany był w Prusach juz w XVII w.23 Ostropest to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Oryginalnie pochodzi z obszaru śródziemnomorskiego, u nas w Polsce uprawiany jako zioło oraz jako gatunek ozdobny. Rozprzestrzenił się jako uciekinier jako roślina zdziczała (ergazjofigofit).Ostropest uprawiany jest głównie ze względu na jego właściwości lecznicze dla wątroby, które zawdziecza obecności sylimaryny.

Owoce ostropestu plamistego zawierają duże ilości flawonolignanów, zwanych ogólnie sylimaryną (sylibina, sylichrystyna i sylidonina), owoce zawierają także olejek lotny, flawonoidy, gorycze (stąd smak oleju może być gorzkawy) oraz aminy biogenne (m.in tyramina), związki śluizowe, kwasy organiczne, grabniki, witaminy C i K, fitosterole oraz tłuszcze z dużą ilościa kwasu linolowego oraz sole mineralne23.
 



Sylimaryna i inne cenne składniki


Według Kang JongSoon24 i in. sylimaryna wykazuje w organiźmie człowieka działanie przeciwzapalne i antyseptyczne (odkarzające). Stymuluje także produkcję białek w wątrobie, w tym białek odpornościowych25. Dlatego też ostropest stosuje się, po uszkodzeniach wątroby przez zewnętrzne czynniki toksyczne takie jak alkohol, działanie leków, pestycydów, środków chemicznych28. Wykazuje też działanie antagonistyczne w stosunku do takich toksyn muchomora sromotnikowego jak falotoksyn i amatotoksyn30. Działanie odtruwające przejawia się obniżeniem stężenia bilirubiny we krwi oraz normalizowaniem innych parametrów parametrów31.

Sylibina (składowa symilaryny) wpływa regenerująco na komórki wątroby, stabiluzując błony komórkowe hepatocytów wątrobowych, dzięki czemu chroni komórki przed toksycznymi związkami, działa także żółciopędnie. Sylimaryna powoduje stabilizację komórek tucznych, działa ochronnie przeciwko promieniowaniu, które powoduje zahamowanie syntezy wątrobowego i śledzionowego DNA i RNA29.

Ostropest na odtrucia wątroby?

Ostropest jest jednym z cenniejszych ziół stosowanych do poprawy czynności wątroby. W niemczech nasiona i wyciągi z ostropestu zostały oficjalnie wpisane na listę leków na marskość wątroby26, zaobserwowano korzystne zmiany u osób leczacych się na tą chorobę.

W Polsce także dostępnych jest kilka leków produkowanych na bazie wyciągów z ostropestu np. Sylimarol, Sylicynar, Legalon, Sylivit, Flavobion czy też Syligran. Olej pozyskiwany z nasion ostropestu ma działanie przeciwzapalne, regeneruje wątrobę, jest też silnym przeciwutleniaczem. W praktyce wykorzystuje się przede wszystkim właściwości odtruwające i ochraniające miąższ wątroby i nerek przed niszczącym działaniem trucizn, wszystko to rzecz jasna z jednego małego ziarenka ostropestu.

Sylimaryna działa na takie zatrucia jak wynikające z przyjmowania silnie działających leków, takich jak cytostatyki w terapii antynowotworowej, leków przeciwwirusowych w leczeniu AIDS oraz wszelakich antybiotykówi. Sylimaryna może zapobiegać wszelakim dysfunkcjom wątroby, łagdząc skutki uboczne farmakoterapii32. Bardzo istotny jest tutaj brak interakcji pomiędzy sylimaryną, a lekami syntetycznymi oraz brak skutków ubocznych nawet przy długotrwałym przyjmownaiu sylimaryny32.

Flawonoidy zawarte w ostropeście wzmacniają sciany naczyń krwionośnych, działając tym samym skutecznie w różnych krwawieniach wewnętrznych oraz krwawieniach z organów kobiecych27. Stosuje sie więc go jako środek przeciwkrotoczny, np. w krwawieniach z nosa, żylakach krwawianiach macicznych jak i zaburzeniach menstruacyjnyhh.

Ostropest dla Urody?

Badania wykazują, że zarówno sylimaryna jak i sam olej ostropestowe mogą byc wykorzystane w dermatologii. Sylimaryna ze względu na aktywność cytoprotekcyjną, antykancerogenną oraz przeciwzapalną, może znaleźć swoje zastosowanie w dermatologii i ochronie skóry, ochraniając błony komórkowe przed wolnymi rodnikami33.

Sam zaś olej ostropestowy zawieraący znaczną ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które sa odpowiedzialne za funkcję prekursora prostaglyn, także stał się przedmiotem zainteresowania w kosmetologii.

 

Tłoczenie na zimno vs rafinacja


Świeży wytłoczony, olej zawiera znacznie więcej składników odżywczych i bio-aktywnych, posiada także znacznie lepszy smak niż oleje stojace na półkach sklepowych czy też oleje rafinowane, które przeszły długi proces przetwórczy jak i spędziły już jakiś czas w sklepie. Nasze oleje nie zawierają żadnych konserwantów i sztucznych substancji, są czystą esencją nasion, tego czym obdarowała natura.

Olej rafinowany - czyli co tak naprawdę jemy... Człowiek przyzwyczajony do olejów rafinowanych praktycznie nie rozróżnia olejów... podczas procesu rafinacji chemicznego (działanie kwasami, zasadami) lub fizycznego (destylacja, ekstrakcaja) olej pozbawiany jest naturalnych aromatów jak i naturalnych witamin i innych substancji. Przez co, to co kupujemy w sklepie nie jest do końca "naturalnym" dla człowieka składnikiem odżywczym. Sytuacja podobna jak z "białym chlebem", który z początkowo niby lepszy "dla tych bogatszych" stał się jedną z podstawowych podstawowych przyczyn otyłości, tak samo olej rafinowany jest czymś co raczej nie powinno pojawić sie w naszym jadłospisie, bo nigdy go nie było. Owszem mają oleje rafinowane swoje zalety, można je stosować w wysokich temperaturach i znacznie dłużej przechowywać - praktycznie się nie psują. Przydatne także sa do stosowania jako paliwo do maszyn i samochodów, człowiek jednak do tak "oczyszczonego paliwa" nie miał kiedy się przyzwyczaić na drodze ewolucji. Rafinacja owszem zwiększyła dostępnośc olejów, zmniejszyła jednak ich skład.





Olej ze smakiem? - Tak istnieje! Oliwy tłoczone na zimno istnieją natomiast z nami od wieków, jednak ich dostępność we współczesnym zabieganym świecie zmalała, ze względu na krótki czas trwałości i konieczności przechowywania w niskich temperaturach. Metoda tłoczenia na zimno nadaje jednak olejowi swój własny smak i zabezpiecza nietrwałe niezwykle podatne na temperaturę składniki odżywcze zawarte w nasionach, o których w oleju rafinowanym można tylko pomarzyć. Trwałość takiego oleju po otwarciu i przechowywaniu w lodówce to kilka tygodni. Dlatego zdecydowaliśmy się na unikatowe rozwiązanie - tłoczenie na zamówienie. Nasze rozwiązanie Tłoczenie na zamówienie stawia przed Tobą najwyższą jakość oleju, praktycznie dokładnie taką samą, jak gdybyś sam tłoczył. Nasz olej to gwarancja świeżość i jakości.

Smak oleju z ostropestu? - Olej ostropestowy ma lekko orzechowy przyjemny smak, czasem może wydawać się lekko gorzkawy, ale nie znam osoby która go nie polubiła. Idealnie nadaje sie do sałatek i innych dań na zimno, nadając im przyjemna nutę smakową. Olej z poryszonym osadem, jako nietrwała zawiesina ma kolor szaro-brunatny, odstany ma lekkawy kolor żółty.

Jak sie robi nasz olej? -zimne tłoczenie

  1. Olej jest tłoczony na zimno z całych ziaren po złożeniu zamówienia.
  2. Zlewany do specjalnej szczelnej kadzi osadowej i jest pozostawiany na min. 24 godz.
  3. Filtrowany przy użyciu mikrofiltracji, bez odwirowań i odsysania ciśnieniowego, dzięki czemu nie wytrącają się wartościowe składniki.
  4. Olej pakowany jest do butelek i wysyłany.
Ze względu na świeżość oleju po kilku dniach, od postawienia w jednym miejscu może na dnie butelki wytrącić się osad.

Nie należy olejów podgrzewać powyżej 40 stopni celcjusza ze względu na możliwą minimalną zawartość naturalnych białek możliwe jest bardzo szybkie przypalenie oleju.

 
 
 

Złóż zamówienie:

   Olej z nasion Ostropestu
28 zł, 100 ml,



Oleje Naturalne - esencja z serca natury.