<script type="text/javascript"><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->jQuery(document).ready(function() {<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var movementStrength1m= 250;<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var height1m = movementStrength1m / jQuery(window).height();<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var width1m = (movementStrength1m+300) / jQuery(window).width();<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var movementStrength1 = 50;<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var height1 = movementStrength1 / jQuery(window).height();<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var width1 = movementStrength1 / jQuery(window).width();<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var movementStrength2 = 112;<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var height2 = movementStrength2 / jQuery(window).height();<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var width2 = movementStrength2 / jQuery(window).width();<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var movementStrength3 = 25;<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var height3 = movementStrength3 / jQuery(window).height();<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var width3 = movementStrength3 / jQuery(window).width();<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->jQuery("#top-image").mousemove(function(e){<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var pageX1 = e.pageX - (jQuery(window).width() / 2);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var pageY1 = e.pageY - (jQuery(window).height() / 2);<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueX1m = width1m * pageX1 * -1 -50;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueY1m = height1m * pageY1 * -1 +200;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueX1 = width1 * pageX1 * -1 -50;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueY1 = height1 * pageY1 * -1 +200;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueX2 = width2 * pageX1 * -1 +800; <!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueY2 = height2 * pageY1 * -1 +100;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueX3 = width3 * pageX1 * -1 - 25; <!-- [et_pb_line_break_holder] --> var newvalueY3 = height3 * pageY1 * -1 - 50;<!-- [et_pb_line_break_holder] --> jQuery('#top-image').css("background-position", newvalueX1m+"px "+newvalueY1m+"px," +newvalueX1+"px "+newvalueY1+"px," + newvalueX2+"px "+newvalueY2+"px," + newvalueX3+"px "+newvalueY3+"px");<!-- [et_pb_line_break_holder] -->});<!-- [et_pb_line_break_holder] -->});<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Dlaczego tłoczymy z całych zimnych ziaren

Na rynku dostępne są różne oleje, w różnych cenach. Znajdziesz duże rozbieżności w cenach, wszystko zależy w przypadku od użytego surowca, jak i od metody tłoczenia. Wśród metod tłoczenia na zimno, także są rozbieżności, niektóre z nich psują właściwości ziarna już na samym początku, gdyż wymagane jest podgrzanie ziarna… co ułatwia późniejsze tłoczenie.

My zdecydowaliśmy się pójść trudniejszą drogą, tłoczymy bezpośrednio z całych zimnych ziaren, niczym nie preparowanych. Dzięki temu nasz olej zawiera całe bogatcwo wyciągnięte z natury.

Na rynku znajdziesz także oleje, które mimo że zimnotłoczone to będą znacznie odbiegały smakiem od naszych, dlaczego? Dlatego, że tłoczone są z wcześniej preparowanych ziaren, np. olej ostropestowy często wyrabia się z samego bielma, po uprzednim oddzieleniu łupinek. Olej taki jednak pozbawiony jest w dużej mierze tego co w nim najcenniejsze a więc symilaryny, której to najwięcej jest właśnie w skorupce. Olej nie jest pełnowartościowy taki produkowany jest z resztek po przemyśle farmaceutycznym, który odbiera z ziaren to co najcenniejsze.

Postanowiliśmy więc, pójść na przekór modzie i nie oczyszczać dokładnie olejów, właśnie na najcenniejsze wartości zawarte w skorupkach ziaren, których cząsteczki tworzą w naszych olejach naturalny osad. Nasz olej zawiera więc naturalny osad, poddany mikrofiltacji, osad ten w przypadku większości olejów jest jego najcenniejszym składnikiem.