Olej lniany, budwigowy – olej z nasion lnu (250ml)

Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować Państwu nasz najwyższej jakości olej lniany zimnotłoczony, pozyskiwany z dojrzałych, wysuszonych nasion lnu (Linum usitatissimum). Nasz olej lniany, również znany jako olej z nasion lnu lub olej z siemienia lnianego, cechuje się barwą od bezbarwnej do żółtej.

Proces pozyskiwania oleju odbywa się poprzez tłoczenie, czasem z dodatkowym użyciem ekstrakcji rozpuszczalnikiem. Nasza metoda zimnotłoczenia zapewnia, że olej zachowuje swoje najważniejsze składniki odżywcze, w tym kluczowe kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas alfa-linolenowy.

Dzięki swoim właściwościom tworzenia polimerów, olej lniany jest często mieszany z innymi olejami, żywicami lub rozpuszczalnikami, jako impregnat, wykończenie suszące olej lub lakier w wykończeniach drewnianych. Stosowany jest również jako spoiwo pigmentów w farbach olejnych, jako plastyfikator i utwardzacz w kitach, oraz w produkcji linoleum.

Jednakże nasz olej lniany nie tylko ma zastosowanie przemysłowe. Jest to również cenny dodatek do diety jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3. W niektórych rejonach Europy olej lniany tradycyjnie spożywany jest z ziemniakami i twarogiem.

Cieszymy się, że możemy dostarczyć Państwu ten niezwykle wszechstronny olej, zarówno do zastosowań przemysłowych, jak i kulinarnych. Skontaktuj się z nami już dzisiaj, aby dowiedzieć się więcej o naszym oleju lnianym zimnotłoczonym i jak może on przyczynić się do poprawy jakości Twojej diety i produktów.

Tłoczony na zamówienie olej z całych nasion Lnu

Oleum lini to naturalny produkt, który charakteryzuje się prawdopodobnie najlepszym bilansem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, należących do grupy NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć, a potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Prawidłowy bilans7 nienasyconych kwasów tłuszczowych w organiźmie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, regularne przyjmowanie odpowiednich ilości tych kwasów w pokarmach działa korzystnie na układ biologiczny człowieka. Warto także wspomnieć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej. Niedobór Niezbędnych nienasychonych kwasów tłuszczowych i nieprawidłowy rozwój tkanek z tym związany prowadzić może aż do rozwoju różnych chorób. W dzisiejszej przeciętnej diecie bogatej w oliwy rafinowane stosunek kwasów omega-3 do omega-6 różni się bardzo od zalecanego, najlepszy bilans mają diety śródziemnomorskie i japońskie bogate w owoce morza5. Dlatego mówi się o zdrowiu zawartym w rybach takich jak łosoś, czy też własnie oleju lnianym, gdzie kwasy są zachowane w zalecanych proporcjach. Dowiedziono nawet, że tłuszcze omega-6 przy niedoborze tłuszczów omega-3 przyspieszaja rozwój niektórych schorzeń, podczas gdy prawidłowy bilans kwasów (tak jak np. znajdujący się w oleju lnianym) ma odwrotne pozytywne działanie2. Dlatego też, olej lniany stał się jednym z niezbędnych składników diet dla sportowców, czy też popularnej diety dr Budwig.

Poniżej zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (w miligramach), w przeliczeniu na łyżkę stołową tłuszczu1.

 

Rodzaj tłuszczu Wartość energetyczna Omega-3 Omega-6 Stosunek 3/6
Olej lniany 120 7980 2240 3,56

 

Dieta Dr Budwig – czyli dieta budwigowa

 

Dr Johanna Budwig opracowała i stosowała już od połowy XX wieku dietę antynowotworową. Głównym składnikiem diety dr Budwig jest pasta stworzona z oleju lnianego oraz białka w postaci sera lub mleka. Tak przygotowana emulsja (zawieszenie drobinek tłuszczu w drobinkach białka – podobnie jak w majonezie) dostarcza nienasyscone kwasy tłuszczowe do odpowiednich miejsc znacznie szybciej nie niszcząc ich właściwości.

Jakie jest uzasadnienie naukowe tej metody?

Teoria diety opiera się na dostarczaniu organizomowi odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych. Współczesna dieta człowieka bogata w rafinowane i przetworzone tłuszcze z daleka odbiega proporcjami kwasów omeaga 3 i omega 6 od zalecanych. Mimo iż kwasy tłuszczowe to jeden z podstawowych składników naszego ciała. Dlatego w diecie dr Budwig, zakazuje się spożywania rafinowanych i innych podobnych tłuszczów, a zwłaszcza całkowicie sztucznie utwardzonego tłuszczu, głównego składnika np. margaryn. Według Dr Budwig dostarczenie organizowi prawidłowych proporcji kwasów, poprzez dostarczenie dawki kwasów omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjachz lnu sprawia, że komórki ludzkiego ciała odzyskują naturalne właściwości.

Podobnie jak na większość niefarmaceutycznych metod poprawiania zdrowia, nie ma „naukowych” dowodów na działanie diety dr Budwig. Zwolennicy diety twierdzą, że przemysł farmaceutyczny skutecznie je chowa i nie zalezy mu na ich zrobieniu, tym samym badajac działanie kwasów omega 3 (zawartych np. w oleju lnianym) i produkując własne prepraty zawierające odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych w kapsułkach.

blank

Źródło kwasów omega-3 dla Wegan i Wegetarian

Jak wiadomo w prawidłowej diecie, potrzebne sa kwasy omega-3 ich źródłem w diecie mięsnej są najcześciej ryby. W diecie bezmięsnej, należy organizmowi zapewnić odpowiednie źródło. Takim źródłem dla wielu Wegan jest właśnie olej lniany. Brak tych kwasów może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju niektórych tkanek, a co z tym idzie do nieprzyjemnych dolegliwości.

Pamiętać należy jednak, że kwasy zawarte w oleju lnianym bardzo wrażliwe sa na wysoką temperature i światło , dlatego należy je przechowywać jak najkrócej i w miarę możliwości w lodówce. Dlatego też, im szybciej olej do Ciebie trafi od producenta tym będzie lepszej jakości.

 

Kwasy omega-3

Kwasy tłuszczowe omega-3 czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, to kwasy, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka, wśród nich znajduje się kwas linolenowy (ALA), który można znaleźć w oleju lnianym.

Kwasy omega-3 poddano wielu badoniom w kilku z nich stwierdzono działanie przeciwnowotworowe tych kwasów4,5,6, a jakby mało tego niektóre z nich sugerują także, ze kwasy te spowalniają starzenie sie komórek3. Istnieją też badania, w których stwierdzono korzyści w takich stanach chorobowych jak reumatoidalne zapelenie stawów 8,9 oraz w przypadku zaburzeń rytmu serca 10,11,12. Nalezy jednak czasem uważać, znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być szkodliwy, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia nalezy stosować umiarkowane dawki13,14,15, nie nalezy wiec przestawiać swojej diety całkowicie tylko i wyłącznie na kwasy omega-3, na szczęście olej lniany jest mieszanką kwasów, posiada jeszcze jeszcze kwasy omega-6.

 

Grupa witaminy F

blankKwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym wraz z olejem arachidonowym stanowią tzw. grupę witaminy F, która ma niewątpliwe znaczenie w organiźmie człowieka jeśli chodzi o skórę, potwierdozne przez badania farmakologiczne16. Niedobór tych kwasów, może przyczyniać się do takich chorób skóry jak np. łupież17, trądzik, pękanie warg, stany zapalne, rozdwajanie końcówek włosów 18.
Egzogenne kwasy tłuszczowe są niezbędne do tworzenia takich związków w organiźnie jak prostaglyny, które należą do hormonów parakrynowych (działających miejscowo), są regulatorami procesów fizjologicznych18.

Olej lniany stał się także bardzo porządanym składnikiem maści, kremów i olejów do masażu, Zewnętrznie stosowany przeciw oparzeniom skóry, wchodzi m.in. w skład leku o nazwie Linomag20, stosowanego przy chorobach skóry takich jak nadmierna suchość skóry, wypryski, wyprzenia, odparzenia, łuszczyca. Oraz przy codziennej pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt21.

Witamina E

Olej lniany jest także jednym z naturalnych źródeł witaminy E (23mg/100g)22. Witamina ta jest ciemnożółtą cieczą rozpuszczalną w tłuszczach posiada właściwości antyoksydacyjne. Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

 

Dlaczego tłoczenie na zimno jest lepsze od rafinacji?

blank
Wytłoczony na zimno olej gromadzi w sobie znacznie więcej składników odżywczych i bio-aktywnych, posiada także znacznie lepszy smak niż oleje stojące na półkach sklepowych czy też oleje rafinowane, które przeszły długi proces przetwórczy jak i spędziły już jakiś czas w sklepie. Nasze oleje nie zawierają żadnych sztucznych substancji, żadnych konserwantów, nie były tez rafinowane a więc nie miały kontaktu z ewentualnymi roztworami kwasów lub zasad, są czystą esencją wyciśniętą z nasion, tego czym obdarowała natura.

Olej rafinowany – czyli ten najpopularniejszy w sklepach co tak naprawdę jemy? Jestesmy przyzwyczajeni do olejów rafinowanych, które najczęściej są czystym olejem praktycznie bez smaku… podczas procesu rafinacji chemicznego (działanie kwasami, zasadami) lub fizycznego (destylacja, ekstrakcaja) olej taki traci naturalne aromaty jak i naturalne witaminy oraz inne substancje. Przez co, to co kupujemy w sklepie nie jest do końca „naturalnym” dla człowieka składnikiem odżywczym. Sytuacja ta podobna jest do tego co mamy z „białym chlebem”, który z początkowo niby lepszy stał się jedną z podstawowych podstawowych przyczyn otyłości. Podobnie olej rafinowany jest czymś co raczej nie powinno pojawić się w naszym jadłospisie, bo nigdy go nie było. Rafinacja ma swoje zalety, olej tak przygotowany można stosować w wysokich temperaturach i znacznie dłużej przechowywać – praktycznie się nie psują. Przydatne więc jest do stosowania jako paliwo do maszyn i samochodów, człowiek jednak do tak „oczyszczonego paliwa” nie miał kiedy się przyzwyczaić na drodze ewolucji. Rafinacja owszem zwiększyła dostępnośc olejów, uszczupliła jednak ich skład.

Olej ma smak? – Tak istnieje! Oliwy tłoczone na zimno istnieją natomiast z nami od wieków, jednak ich dostępność we współczesnym zabieganym świecie zmalała, ze względu na krótki czas trwałości i konieczności przechowywania w niskich temperaturach. Metoda tłoczenia na zimno nadaje jednak olejowi swój własny smak i zabezpiecza nietrwałe niezwykle podatne na temperaturę składniki odżywcze zawarte w nasionach, o których w oleju rafinowanym można tylko pomarzyć. Trwałość takiego oleju po otwarciu i przechowywaniu w lodówce to kilka tygodni. Dlatego zdecydowaliśmy się na unikatowe rozwiązanie – tłoczenie na zamówienie. Nasze rozwiązanie Tłoczenie na zamówienie stawia przed Tobą najwyższą jakość oleju, praktycznie dokładnie taką samą, jak gdybyś sam tłoczył. Olej Agrabla to gwarancja świeżości i jakości.

blank
Smak oleju lnianego? Olej lniany to gęsta ciecz o ciemnożółtym, bursztynowym zabarwieniu. Olej ma typowy dla lnu smak i zapach. Smak jest intensywny orzechowy, dla niektórych może miec posmak rybi, jak i może posiadać wyczuwalną gorycz. Jednym smakuje innym nie za bardzo, jednak Właściwości oleju są na tyle cenne że smak to drugorzedna cecha. Olej lniany tłoczony na zimno jest naturalnym niezbędnych źródłem dla organizmu ludzkiego fitoestrogenów – lignanów i witaminy E, razem korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną oraz naszą skórę.

 

Jak sie robi nasz olej? -zimne tłoczenie

  1. Olej jest tłoczony na zimno z całych ziaren po złożeniu zamówienia.
  2. Zlewany do specjalnej szczelnej kadzi osadowej i jest pozostawiany na min. 24 godz.
  3. Filtrowany przy użyciu mikrofiltracji, bez odwirowań i odsysania ciśnieniowego, dzięki czemu nie wytrącają się wartościowe składniki.
  4. Olej pakowany jest do butelek i wysyłany.

Ze względu na świeżość oleju po kilku dniach, od postawienia w jednym miejscu może na dnie butelki wytrącić się osad.

Nie należy olejów podgrzewać powyżej 40 stopni celcjusza ze względu na możliwą minimalną zawartość naturalnych białek możliwe jest bardzo szybkie przypalenie oleju.

 

30,00 

Informacje dodatkowe

pojemność

250 ml

30,00 

len, olej z nasion lnu - zdrowie i uroda

Zobacz Opinie O Naszych olejach

{

To już kolejny mój zakup.Nie spotkałem lepszych olei zimno tłoczonych.Moi znajomi również podzielają mój pogląd.

5
Mirek
{

Kupuję regularnie olej lniany, smak nie do porównania z innymi, intensywny,prawdziwy.Obsługa na medal, Miałam pytanie dotyczące proponowanych na stronie objętości butelek i po chwili dostałam telefon i udało się zorganizować dla mnie litrową butelkę na olej lniany.Polecam!

5
Agnieszka
{

W internecie odkryliśmy, że firma OlejAgrabla proponuje oleje świeżo tłoczone na zimno. Udaliśmy się z wizytą do przesympatycznych Państwa Deja i to, co otrzymaliśmy przerosło nasze oczekiwania. Te oleje pięknie pachną i dobrze smakują, znakomicie działają zewnętrznie i wewnętrznie, i długo zachowują swoje właściwości. Na przykład olej z orzecha laskowego przy regularnym stosowaniu na skórę twarzy działa odmładzająco- odżywia i likwiduje zmarszczki. Polecamy gorąco!

5
Hanna D
{

Z powodu alergii i w celu podniesienia odporności z 2 letnim synkiem i Mężem pijemy olej z czarnuszki. Serdecznie polecam olej i firmę. Bardzo dobry kontakt z sprzedającym, życzliwy i pomocny Pan Marek.

5
Małgorzata Z.
{

Oleje AGRABLA zawsze świeże,smaczne,esencjonalne, duży wybór, fachowa informacja o produkcie i jego zastosowaniu wypróbowałam więc bardzo polecam wszystkim poszukującym dobrego produktu z dobrej firmy w której warto kupować i przekonać się że jaki producent taki produkt

5
Krystyna C.
{

Oleje rewelacja.kokosowy nie ma sobie równych.zapach i swierzosc przebija sklepowe. Lniany to samo. Cudowna konsystencja. Polecam. Cena trochę duża ale warto.

5
Mariusz
{

Bardzo dobre produkty, zawsze świeże robione pod zamówienie. Szybka dostawa.Polecam firmę.

5
Beata P
{

To mój trzeci zakup olejów Agrabla. Sprawdziłem na sobie kilka z nich i mogę tylko pochwalić. Czarnuszka jest rewelacyjna, niemal panaceum, trudno opisać na co pomaga, bo jej działanie jest tak wszechstronne, że trudno to opisać. Zresztą stare powiedzenie, że Czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci :), pasuje do niej bardzo dobrze! Poza tym oleje z Ostropestu, Konopi, Słonecznika i oczywiście Lnu są rewelacyjne! Przede wszystkim super jakość, nieporównywalna z kupowanymi w sklepie. Stosuje je naprzemiennie bo każdy ma swoje indywidualne właściwości. W czasach gdy nasza, kupowana w sklepach, przetworzona żywność zawiera coraz mniej składników odżywczych, a ich miejsce zajmują chemikalia. Uzupełnianie diety jest konieczne! Z olejem dostarczamy organizmowi to, bez czego nie może on prawidłowo funkcjonować. Warto poczytać informacje o każdym z nich i sprawdzić na sobie. Ja z całą rodziną już to robię i są pozytywne efekty. Wkrótce robię kolejne zamówienie i niezdecydowanym polecam te produkty.

5
Bogdan Sz
{

Oleje bardzo dobrej jakości.Gorąco polecam.

5
Mariola
{

Doskonałe oleje, wspaniale smakują i posiadaja doskonałe właściwości. Najwyższa jakość jaka dotychczas spotkałam.
Beata

5
Beata G.

Wysyłamy prosto z tłoczni - tłoczymy tylko na Twoje zamówienie

Zamawiasz olej lniany tłoczony na zimno na żądanie

Prezentujemy najwyższej jakości olej lniany, tłoczony na zimno, który jest w pełni wytworzony z czystych nasion lnu. Proces produkcji tego oleju przebiega za pośrednictwem mechanicznego tłoczenia, co gwarantuje najwyższą jakość i wydajność. Nasz olej lniany tłoczony na zimno wzbogaci smak każdego posiłku dzięki swojemu wyjątkowemu, bogatemu smakowi i głębi. Jesteśmy pewni, że każdy zakup przyniesie satysfakcję.

Olej Lniany

  • Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne, takie jak witaminy E i B, mangan, magnez i selen.

  • Posiada silne właściwości przeciwutleniające, co może pomóc w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

  • Może przyczynić się do łagodzenia stanów zapalnych, dzięki zawartości związków takich jak lignany.

  • Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, co może pomóc w walce z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi.

  • Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, dzięki zawartości witamin i kwasów tłuszczowych.

  • Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi, dzięki zawartości kwasów alfa-linolenowego, który wpływa na metabolizm glukozy.

30,00 

Czym się różni olej Agrabla od innych?

Jak sie robi nasz olej? -zimne tłoczenie

    Olej jest produkowany poprzez proces zimnego tłoczenia z pełnych ziaren, jak tylko otrzymamy zamówienie. 😊 Następnie jest przenoszony do szczelnego zbiornika osadowego, gdzie spoczywa przez co najmniej 24 godziny. ⏳ Filtrowanie odbywa się poprzez mikrofiltrację, bez użycia odwirowań czy ciśnieniowego odsysania, co umożliwia zachowanie wartościowych składników oleju. ✨ Gotowy do spożycia produkt jest następnie pakowany w butelki i wysyłany do naszych klientów. 📦🚚

    Z powodu świeżości oleju, jeśli zostanie on w jednym miejscu przez kilka dni, możesz zauważyć osad na dnie butelki. 🧪

    Pamiętaj, aby nie podgrzewać oleju powyżej 40 stopni Celsjusza, ponieważ zawiera on odrobinę naturalnych białek, które mogą szybko spowodować przypalenie oleju. 🌡️🔥

      Prawdopodobnie jedyny świeży na rynku olej! - który nie stracił wartości na półce sklepowej!

      Co warto wiedzieć o oleju z Dyni?

      Jesteśmy dumni, że możemy zaoferować Państwu nasz najwyższej jakości olej lniany zimnotłoczony, pozyskiwany z dojrzałych, wysuszonych nasion lnu (Linum usitatissimum). Nasz olej lniany, również znany jako olej z nasion lnu lub olej z siemienia lnianego, cechuje się barwą od bezbarwnej do żółtej.

      Proces pozyskiwania oleju odbywa się poprzez tłoczenie, czasem z dodatkowym użyciem ekstrakcji rozpuszczalnikiem. Nasza metoda zimnotłoczenia zapewnia, że olej zachowuje swoje najważniejsze składniki odżywcze, w tym kluczowe kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak kwas alfa-linolenowy.

      Dzięki swoim właściwościom tworzenia polimerów, olej lniany jest często mieszany z innymi olejami, żywicami lub rozpuszczalnikami, jako impregnat, wykończenie suszące olej lub lakier w wykończeniach drewnianych. Stosowany jest również jako spoiwo pigmentów w farbach olejnych, jako plastyfikator i utwardzacz w kitach, oraz w produkcji linoleum.

      Jednakże nasz olej lniany nie tylko ma zastosowanie przemysłowe. Jest to również cenny dodatek do diety jako źródło kwasów tłuszczowych omega-3. W niektórych rejonach Europy olej lniany tradycyjnie spożywany jest z ziemniakami i twarogiem.

      Cieszymy się, że możemy dostarczyć Państwu ten niezwykle wszechstronny olej, zarówno do zastosowań przemysłowych, jak i kulinarnych. Skontaktuj się z nami już dzisiaj, aby dowiedzieć się więcej o naszym oleju lnianym zimnotłoczonym i jak może on przyczynić się do poprawy jakości Twojej diety i produktów.

      Tłoczony na zamówienie olej z całych nasion Lnu

      Oleum lini to naturalny produkt, który charakteryzuje się prawdopodobnie najlepszym bilansem kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3, należących do grupy NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych), których organizm ludzki nie potrafi sam wytworzyć, a potrzebuje ich do prawidłowego funkcjonowania. Prawidłowy bilans7 nienasyconych kwasów tłuszczowych w organiźmie zapobiega wielu chorobom cywilizacyjnym, regularne przyjmowanie odpowiednich ilości tych kwasów w pokarmach działa korzystnie na układ biologiczny człowieka. Warto także wspomnieć, iż kwasy omega-3 stanowią aż 15 % budulca tkanki mózgowej. Niedobór Niezbędnych nienasychonych kwasów tłuszczowych i nieprawidłowy rozwój tkanek z tym związany prowadzić może aż do rozwoju różnych chorób. W dzisiejszej przeciętnej diecie bogatej w oliwy rafinowane stosunek kwasów omega-3 do omega-6 różni się bardzo od zalecanego, najlepszy bilans mają diety śródziemnomorskie i japońskie bogate w owoce morza5. Dlatego mówi się o zdrowiu zawartym w rybach takich jak łosoś, czy też własnie oleju lnianym, gdzie kwasy są zachowane w zalecanych proporcjach. Dowiedziono nawet, że tłuszcze omega-6 przy niedoborze tłuszczów omega-3 przyspieszaja rozwój niektórych schorzeń, podczas gdy prawidłowy bilans kwasów (tak jak np. znajdujący się w oleju lnianym) ma odwrotne pozytywne działanie2. Dlatego też, olej lniany stał się jednym z niezbędnych składników diet dla sportowców, czy też popularnej diety dr Budwig.

      Poniżej zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (w miligramach), w przeliczeniu na łyżkę stołową tłuszczu1.

       

      Rodzaj tłuszczu Wartość energetyczna Omega-3 Omega-6 Stosunek 3/6
      Olej lniany 120 7980 2240 3,56

       

      Dieta Dr Budwig - czyli dieta budwigowa

       

      Dr Johanna Budwig opracowała i stosowała już od połowy XX wieku dietę antynowotworową. Głównym składnikiem diety dr Budwig jest pasta stworzona z oleju lnianego oraz białka w postaci sera lub mleka. Tak przygotowana emulsja (zawieszenie drobinek tłuszczu w drobinkach białka - podobnie jak w majonezie) dostarcza nienasyscone kwasy tłuszczowe do odpowiednich miejsc znacznie szybciej nie niszcząc ich właściwości.

      Jakie jest uzasadnienie naukowe tej metody?

      Teoria diety opiera się na dostarczaniu organizomowi odpowiednich proporcji kwasów tłuszczowych. Współczesna dieta człowieka bogata w rafinowane i przetworzone tłuszcze z daleka odbiega proporcjami kwasów omeaga 3 i omega 6 od zalecanych. Mimo iż kwasy tłuszczowe to jeden z podstawowych składników naszego ciała. Dlatego w diecie dr Budwig, zakazuje się spożywania rafinowanych i innych podobnych tłuszczów, a zwłaszcza całkowicie sztucznie utwardzonego tłuszczu, głównego składnika np. margaryn. Według Dr Budwig dostarczenie organizowi prawidłowych proporcji kwasów, poprzez dostarczenie dawki kwasów omega-3 i omega-6 w odpowiednich proporcjachz lnu sprawia, że komórki ludzkiego ciała odzyskują naturalne właściwości.

      Podobnie jak na większość niefarmaceutycznych metod poprawiania zdrowia, nie ma "naukowych" dowodów na działanie diety dr Budwig. Zwolennicy diety twierdzą, że przemysł farmaceutyczny skutecznie je chowa i nie zalezy mu na ich zrobieniu, tym samym badajac działanie kwasów omega 3 (zawartych np. w oleju lnianym) i produkując własne prepraty zawierające odpowiednie proporcje kwasów tłuszczowych w kapsułkach.

      blank

      Źródło kwasów omega-3 dla Wegan i Wegetarian

      Jak wiadomo w prawidłowej diecie, potrzebne sa kwasy omega-3 ich źródłem w diecie mięsnej są najcześciej ryby. W diecie bezmięsnej, należy organizmowi zapewnić odpowiednie źródło. Takim źródłem dla wielu Wegan jest właśnie olej lniany. Brak tych kwasów może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju niektórych tkanek, a co z tym idzie do nieprzyjemnych dolegliwości.

      Pamiętać należy jednak, że kwasy zawarte w oleju lnianym bardzo wrażliwe sa na wysoką temperature i światło , dlatego należy je przechowywać jak najkrócej i w miarę możliwości w lodówce. Dlatego też, im szybciej olej do Ciebie trafi od producenta tym będzie lepszej jakości.

       

      Kwasy omega-3

      Kwasy tłuszczowe omega-3 czyli nienasycone kwasy tłuszczowe, to kwasy, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka, wśród nich znajduje się kwas linolenowy (ALA), który można znaleźć w oleju lnianym.

      Kwasy omega-3 poddano wielu badoniom w kilku z nich stwierdzono działanie przeciwnowotworowe tych kwasów4,5,6, a jakby mało tego niektóre z nich sugerują także, ze kwasy te spowalniają starzenie sie komórek3. Istnieją też badania, w których stwierdzono korzyści w takich stanach chorobowych jak reumatoidalne zapelenie stawów 8,9 oraz w przypadku zaburzeń rytmu serca 10,11,12. Nalezy jednak czasem uważać, znaczny nadmiar kwasów omega-3 może być szkodliwy, szczególnie u osób cierpiących na cukrzycę i choroby krążenia nalezy stosować umiarkowane dawki13,14,15, nie nalezy wiec przestawiać swojej diety całkowicie tylko i wyłącznie na kwasy omega-3, na szczęście olej lniany jest mieszanką kwasów, posiada jeszcze jeszcze kwasy omega-6.

       

      Grupa witaminy F

      blankKwasy tłuszczowe zawarte w oleju lnianym wraz z olejem arachidonowym stanowią tzw. grupę witaminy F, która ma niewątpliwe znaczenie w organiźmie człowieka jeśli chodzi o skórę, potwierdozne przez badania farmakologiczne16. Niedobór tych kwasów, może przyczyniać się do takich chorób skóry jak np. łupież17, trądzik, pękanie warg, stany zapalne, rozdwajanie końcówek włosów 18.
      Egzogenne kwasy tłuszczowe są niezbędne do tworzenia takich związków w organiźnie jak prostaglyny, które należą do hormonów parakrynowych (działających miejscowo), są regulatorami procesów fizjologicznych18.

      Olej lniany stał się także bardzo porządanym składnikiem maści, kremów i olejów do masażu, Zewnętrznie stosowany przeciw oparzeniom skóry, wchodzi m.in. w skład leku o nazwie Linomag20, stosowanego przy chorobach skóry takich jak nadmierna suchość skóry, wypryski, wyprzenia, odparzenia, łuszczyca. Oraz przy codziennej pielęgnacji skóry dzieci i niemowląt21.

      Witamina E

      Olej lniany jest także jednym z naturalnych źródeł witaminy E (23mg/100g)22. Witamina ta jest ciemnożółtą cieczą rozpuszczalną w tłuszczach posiada właściwości antyoksydacyjne. Witamina E jest głównym antyoksydantem który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

       

      Dlaczego tłoczenie na zimno jest lepsze od rafinacji?

      blank
      Wytłoczony na zimno olej gromadzi w sobie znacznie więcej składników odżywczych i bio-aktywnych, posiada także znacznie lepszy smak niż oleje stojące na półkach sklepowych czy też oleje rafinowane, które przeszły długi proces przetwórczy jak i spędziły już jakiś czas w sklepie. Nasze oleje nie zawierają żadnych sztucznych substancji, żadnych konserwantów, nie były tez rafinowane a więc nie miały kontaktu z ewentualnymi roztworami kwasów lub zasad, są czystą esencją wyciśniętą z nasion, tego czym obdarowała natura.

      Olej rafinowany - czyli ten najpopularniejszy w sklepach co tak naprawdę jemy? Jestesmy przyzwyczajeni do olejów rafinowanych, które najczęściej są czystym olejem praktycznie bez smaku... podczas procesu rafinacji chemicznego (działanie kwasami, zasadami) lub fizycznego (destylacja, ekstrakcaja) olej taki traci naturalne aromaty jak i naturalne witaminy oraz inne substancje. Przez co, to co kupujemy w sklepie nie jest do końca "naturalnym" dla człowieka składnikiem odżywczym. Sytuacja ta podobna jest do tego co mamy z "białym chlebem", który z początkowo niby lepszy stał się jedną z podstawowych podstawowych przyczyn otyłości. Podobnie olej rafinowany jest czymś co raczej nie powinno pojawić się w naszym jadłospisie, bo nigdy go nie było. Rafinacja ma swoje zalety, olej tak przygotowany można stosować w wysokich temperaturach i znacznie dłużej przechowywać - praktycznie się nie psują. Przydatne więc jest do stosowania jako paliwo do maszyn i samochodów, człowiek jednak do tak "oczyszczonego paliwa" nie miał kiedy się przyzwyczaić na drodze ewolucji. Rafinacja owszem zwiększyła dostępnośc olejów, uszczupliła jednak ich skład.

      Olej ma smak? - Tak istnieje! Oliwy tłoczone na zimno istnieją natomiast z nami od wieków, jednak ich dostępność we współczesnym zabieganym świecie zmalała, ze względu na krótki czas trwałości i konieczności przechowywania w niskich temperaturach. Metoda tłoczenia na zimno nadaje jednak olejowi swój własny smak i zabezpiecza nietrwałe niezwykle podatne na temperaturę składniki odżywcze zawarte w nasionach, o których w oleju rafinowanym można tylko pomarzyć. Trwałość takiego oleju po otwarciu i przechowywaniu w lodówce to kilka tygodni. Dlatego zdecydowaliśmy się na unikatowe rozwiązanie - tłoczenie na zamówienie. Nasze rozwiązanie Tłoczenie na zamówienie stawia przed Tobą najwyższą jakość oleju, praktycznie dokładnie taką samą, jak gdybyś sam tłoczył. Olej Agrabla to gwarancja świeżości i jakości.

      blank
      Smak oleju lnianego? Olej lniany to gęsta ciecz o ciemnożółtym, bursztynowym zabarwieniu. Olej ma typowy dla lnu smak i zapach. Smak jest intensywny orzechowy, dla niektórych może miec posmak rybi, jak i może posiadać wyczuwalną gorycz. Jednym smakuje innym nie za bardzo, jednak Właściwości oleju są na tyle cenne że smak to drugorzedna cecha. Olej lniany tłoczony na zimno jest naturalnym niezbędnych źródłem dla organizmu ludzkiego fitoestrogenów - lignanów i witaminy E, razem korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną oraz naszą skórę.

       

      Jak sie robi nasz olej? -zimne tłoczenie

      1. Olej jest tłoczony na zimno z całych ziaren po złożeniu zamówienia.
      2. Zlewany do specjalnej szczelnej kadzi osadowej i jest pozostawiany na min. 24 godz.
      3. Filtrowany przy użyciu mikrofiltracji, bez odwirowań i odsysania ciśnieniowego, dzięki czemu nie wytrącają się wartościowe składniki.
      4. Olej pakowany jest do butelek i wysyłany.

      Ze względu na świeżość oleju po kilku dniach, od postawienia w jednym miejscu może na dnie butelki wytrącić się osad.

      Nie należy olejów podgrzewać powyżej 40 stopni celcjusza ze względu na możliwą minimalną zawartość naturalnych białek możliwe jest bardzo szybkie przypalenie oleju.

       

      Informacje dodatkowe

      pojemność

      250 ml

      Olej lniany, który znany jest również jako olej z nasion lnu, od dawna stosowany jest w diecie ze względu na jego bogactwo w składniki odżywcze, w tym kwasy tłuszczowe omega-3. Ale czy wiedziałeś, że olej lniany ma również wiele korzyści dla skóry i włosów? W tym artykule omówimy, jak olej lniany może być wykorzystany w kosmetyce.

      Olej lniany dla skóry

      Nawilżanie

      Jednym z najważniejszych zastosowań oleju lnianego w kosmetyce jest jego zdolność do nawilżania skóry. Olej lniany jest emolientem, co oznacza, że tworzy warstwę na powierzchni skóry, która pomaga zatrzymać wilgoć. Może to być szczególnie korzystne dla osób z suchą lub łuszczącą się skórą.

      Zwalczanie starzenia się

      Olej lniany jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają chronić skórę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wolne rodniki są cząstkami, które mogą uszkodzić komórki skóry i przyspieszyć proces starzenia się. Regularne stosowanie oleju lnianego może pomóc zwalczać oznaki starzenia, takie jak zmarszczki i utrata elastyczności.

      Leczenie trądziku

      Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, olej lniany może być również skuteczny w leczeniu trądziku. Może pomóc zmniejszyć zaczerwienienie i obrzęk związane z trądzikiem, a także zahamować produkcję sebum, co może zapobiegać powstawaniu nowych wyprysków.

      Olej lniany dla włosów

      Wzmacnianie włosów

      Olej lniany jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które są kluczowe dla zdrowia włosów. Mogą one pomóc wzmocnić włosy, zapobiegając łamliwości i wykruszaniu się. Regularne stosowanie oleju lnianego na włosy może pomóc utrzymać je mocne i zdrowe.

      Nawilżanie i odżywianie

      Podobnie jak skóra, włosy mogą czerpać korzyści z nawilżających właściwości oleju lnianego. Może on pomóc zatrzymać wilgoć wewnątrz włosów, zapobiegając suchości i uszkodzeniom. Ponadto, olej lniany może pomóc odżywić włosy, dostarczając im niezbędnych składników odżywczych.

      Wspieranie wzrostu włosów

      Niektóre badania sugerują, że olej lniany może pomóc stymulować wzrost włosów. Choć potrzebne są dalsze badania, jest to obiecujący obszar badań, który może przynieść wiele korzyści dla osób z cienkimi lub osłabionymi włosami.

      W związku z tym, olej lniany jest niezwykle wszechstronnym składnikiem, który ma wiele zastosowań w kosmetyce. Jego właściwości nawilżające, przeciwstarzeniowe i przeciwzapalne czynią go doskonałym wyborem dla skóry, podczas gdy jego zdolność do wzmacniania i nawilżania włosów sprawia, że jest cennym dodatkiem do rutyny pielęgnacji włosów. Pamiętaj jednak, że przed rozpoczęciem stosowania oleju lnianego na skórę lub włosy, zawsze warto przeprowadzić test na małym obszarze, aby upewnić się, że nie wystąpią żadne reakcje alergiczne.

      Olej lniany, pozyskiwany z nasion lnu, jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, które mogą przynosić różne korzyści zdrowotne.

      Podobnie jak inne pokarmy pochodzenia roślinnego, olej lniany jest bogaty w przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać chorobom przez usuwanie z organizmu cząsteczek nazywanych wolnymi rodnikami. Wolne rodniki powstają w wyniku naturalnych procesów oraz nacisków środowiskowych. Jeśli jest ich zbyt dużo, może dojść do stresu oksydacyjnego, prowadzącego do uszkodzenia komórek i chorób. Przeciwutleniacze pomagają usunąć wolne rodniki z organizmu.

      Olej lniany jest dobrym źródłem lignanów, które wykazują właściwości przeciwutleniające. Według niektórych naukowców, siemię lniane może być ponad 800 razy bogatsze w lignany niż większość innych pokarmów.

      Poniżej przedstawiamy szczegółowe korzyści zdrowotne, jakie może przynieść spożywanie oleju lnianego:

      Zmniejszenie ryzyka raka

      Olej lniany zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, które, jak sugerują badania, mogą pomóc zapobiegać rozwojowi różnych typów komórek nowotworowych. Olej lniany zawiera również lignany, które są przeciwutleniaczami, mogącymi spowolnić wzrost guzów poprzez zapobieganie tworzeniu nowych naczyń krwionośnych. Niektóre badania wykazały niższą zapadalność na raka piersi wśród kobiet regularnie spożywających siemię lniane.

      Poprawa cholesterolu i zdrowia serca

      Amerykańskie Towarzystwo Serca zaleca jedzenie więcej błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 dla poprawy zdrowia serca. Lignany również mogą pomóc zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym. Olej lniany zawiera wszystkie te składniki. Ponadto olej lniany zawiera fitosterole, które mają podobną strukturę do cholesterolu, ale pomagają zapobiegać absorpcji cholesterolu w jelitach. Spożywanie fitosteroli może więc pomóc obniżyć poziom LDL, tzw. "złego" cholesterolu w organizmie.

      Łagodzenie objawów zapalenia stawów

      Według Fundacji Arthritis, olej lniany może pomóc zmniejszyć ból i sztywność stawów. Niektóre osoby stosują go na reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń lub zjawisko Raynauda. Choć nie ma dowodów na jego skuteczność w tych celach, ALA zawarty w oleju lnianym może pomóc zmniejszyć stan zapalny.

      Redukcja uderzeń gorąca

      Badania sugerują, że olej lniany może pomóc zmniejszyć częstość lub nasilenie uderzeń gorąca u kobiet nie stosujących terapii hormonalnej w menopauzie.

      Poprawa poziomu cukru we krwi

      Lignany i inne fitoestrogeny mogą pomóc zmniejszyć ryzyko przewlekłych chorób, takich jak cukrzyca. Badania wykazały, że spożywanie siemienia lnianego może obniżać poziom glukozy i insuliny oraz poprawiać wrażliwość na insulinę.

      Zapobieganie zaparciom

      Olej lniany jest dobrym źródłem błonnika nierozpuszczalnego, który nie rozpuszcza się w wodzie, ale pozostaje w przewodzie pokarmowym po spożyciu. Absorbuje on wodę i dodaje masę, co może pomóc w regularności stolca.

      Zmniejszenie wpływu promieniowania

      Badania sugerują, że lignany z siemienia lnianego mogą pomóc myszom odzyskać się po ekspozycji na promieniowanie. Jeśli dalsze testy na ludziach pokażą podobne wyniki, lignany z siemienia lnianego mogą pomóc leczyć problemy z płucami po ekspozycji na promieniowanie lub radioterapii.

       

      Bogaty w składniki odżywcze Olej lniany jest bogatym źródłem białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3, a także wielu ważnych witamin i minerałów. Szczególnie bogaty jest w tiaminę, witaminę B, która odgrywa kluczową rolę w metabolizmie energii oraz funkcjonowaniu komórek. Jest również doskonałym źródłem miedzi, która jest zaangażowana w rozwój mózgu, zdrowie układu odpornościowego oraz metabolizm żelaza.

      Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3

      Olej lniany jest doskonałym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA), rodzaju kwasu tłuszczowego omega-3, który jest ważny dla zdrowia serca i jest głównie znajdowany w pokarmach roślinnych. Badania na zwierzętach sugerują, że ALA w oleju lnianym może pomóc redukować stan zapalny i zapobiegać odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych serca. Wiele badań wiąże również ALA z mniejszym ryzykiem udaru.

      Bogaty w błonnik

      Olej lniany zawiera dwa rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny – które są fermentowane przez bakterie w jelitach, wspierając zdrowie jelit i poprawiając regularność wypróżnień. Rozpuszczalny błonnik absorbuje wodę w jelitach i spowalnia trawienie, co może pomóc regulować poziom cukru we krwi i obniżać poziom cholesterolu. Nierozpuszczalny błonnik dodaje masę do stolca, co może zapobiegać zaparciom i promować regularne wypróżnienia.

      Może obniżać poziom cholesterolu

      Olej lniany może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Wg badania przeprowadzonego przez okres 1 miesiąca na osobach z chorobą tętnic obwodowych, spożywanie 4 łyżek (30 gram) mielonego siemienia lnianego dziennie obniżyło poziom LDL (tzw. "złego" cholesterolu) o 15%. Podobne wyniki przyniósł 12-tygodniowy badania przeprowadzone na 112 osobach z wysokim ciśnieniem krwi. Te efekty mogą być spowodowane błonnikiem w oleju lnianym, który wiąże kwasy żółciowe przed ich wydaleniem z organizmu. Aby uzupełnić te kwasy żółciowe, cholesterol jest pobierany z krwi do wątroby, co skutkuje obniżeniem jego poziomu.

      Podsumowując, olej lniany ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym poprawę zdrowia serca, ochronę przed nowotworami, poprawę zdrowia jelit i obniżenie poziomu cholesterolu.

      Siemię lniane i olej lniany od dawna są cenione za swoje korzyści zdrowotne, ale tak jak wiele innych naturalnych suplementów, mogą one nie być odpowiednie dla wszystkich. Chociaż mają one wiele korzystnych składników odżywczych, takich jak omega-3, białko i błonnik, istnieje kilka sytuacji, w których spożywanie siemienia lnianego lub oleju lnianego mogłoby być nieodpowiednie.

      Osoby, które powinny unikać siemienia lnianego lub skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem, to:

      • Osoby stosujące leki przeciwkrzepliwe, takie jak warfaryna (Coumadin) czy aspiryna. W takich przypadkach, ln może dodatkowo zwiększyć ryzyko krwawienia.
      • Osoby przyjmujące niesteroidowe leki przeciwzapalne.
      • Osoby stosujące leki obniżające poziom cholesterolu.
      • Osoby z hormono-zależnymi nowotworami piersi lub macicy. Siemię lniane zawiera fitoestrogeny, które mogą wpływać na równowagę hormonalną.
      • Kobiety w ciąży lub karmiące piersią.
      • Osoby z alergią na siemię lniane.

      Mimo że siemię lniane jest zdrowym dodatkiem do diety, istnieją pewne zasady, które należy przestrzegać, aby cieszyć się jego korzyściami zdrowotnymi, a jednocześnie uniknąć potencjalnych problemów:

      • Unikaj spożywania surowego i niedojrzałego siemienia lnianego, które może zawierać toksyczne związki.
      • Spożywaj mielone siemię lniane z dużą ilością płynów, aby zapobiec problemom trawiennym.
      • Kupuj tylko małe butelki oleju lnianego w ciemnych butelkach i przechowuj je w lodówce, ponieważ olej może szybko się psuć. Ponadto unikaj spożywania oleju po upływie daty ważności na etykiecie.
      • Unikaj podgrzewania oleju lnianego podczas gotowania. Dodawaj go do już przygotowanych potraw i unikaj podgrzewania go w mikrofalówce.

      Pamiętaj, że choć siemię lniane i olej lniany mają wiele korzyści zdrowotnych, jak wszystkie produkty spożywcze i suplementy diety, powinny być stosowane z umiarem i świadomością. Zawsze skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości co do stosowania siemienia lnianego lub oleju lnianego w swojej diecie.

      Dieta ketogeniczna, znana również jako dieta keto, zyskuje na popularności dzięki swoim potwierdzonym korzyściom dla zdrowia, takim jak utrata masy ciała, poprawa zdrowia serca, a nawet wsparcie dla pacjentów z chorobą Alzheimera i epilepsją. Dieta ta polega na spożywaniu dużych ilości tłuszczów, umiarkowanych ilości białek i minimalnych ilości węglowodanów, prowadząc do stanu zwanego ketozą, w którym ciało zaczyna spalać tłuszcz zamiast glukozy jako główne źródło energii. W tym kontekście olej lniany, z jego bogatą zawartością zdrowych tłuszczów, jest nieocenionym dodatkiem do diety ketogenicznej.

      Olej lniany, pozyskiwany z nasion lnu, jest wyjątkowy dzięki swojej wysokiej zawartości alfa-linolenowego kwasu tłuszczowego omega-3, który jest kluczowy dla zdrowia mózgu i serca. Jest to tłuszcz wielonienasycony, który ciało nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, co oznacza, że musimy dostarczać go wraz z pożywieniem.

      Dieta ketogeniczna polega na spożywaniu 70-80% kalorii z tłuszczów, co oznacza, że znalezienie zdrowych źródeł tłuszczu jest kluczowe. Olej lniany, ze swoją bogatą zawartością omega-3, jest idealnym wyborem. Omega-3 są znane ze swojego wpływu na zmniejszanie stanów zapalnych, poprawę zdrowia serca i mózgu, a także wspomagania zdrowia jelit.

      Nie tylko zawartość omega-3 czyni olej lniany atrakcyjnym dla osób na diecie keto. Olej ten jest również źródłem innych składników odżywczych, takich jak witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem, i lignany, które mają właściwości przeciwnowotworowe.

      Jednak, chociaż olej lniany jest bogaty w korzystne tłuszcze, jest ważne, aby spożywać go z umiarem, jak wszystkie tłuszcze, ponieważ jest kaloryczny. Ponadto, ze względu na jego wysoką zawartość tłuszczów wielonienasyconych, olej lniany jest podatny na utlenianie, co oznacza, że musi być przechowywany w lodówce i zużyty w ciągu kilku tygodni po otwarciu.

      Pamiętaj, że podczas wprowadzania oleju lnianego do diety ketogenicznej, najlepiej jest to robić stopniowo i obserwować reakcję organizmu. Niektóre osoby mogą doświadczać efektów ubocznych, takich jak biegunka lub mdłości, jeśli wprowadzą go do swojej diety zbyt szybko.

      Podsumowując, olej lniany może być znakomitym dodatkiem do diety ketogenicznej dzięki swojej bogatej zawartości zdrowych tłuszczów i innych składników odżywczych. Jednak, jak zawsze, kluczem jest umiar i odpowiednie przechowywanie, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi, jakie oferuje olej lniany.

      Nasiona lnu od wieków są stosowane w tradycyjnej medycynie z powodu swoich licznych korzyści zdrowotnych. Nowoczesne badania naukowe potwierdzają te tradycyjne przekonania, wykazując, że regularne spożywanie nasion lnu może przynieść konkretne korzyści zdrowotne.

      Wg jednej z metaanaliz, spożywanie ponad 30 g nasion lnu dziennie przez ponad 12 tygodni skutkowało redukcją masy ciała, wskaźnika masy ciała (BMI) i obwodu talii u osób z BMI powyżej 27. Jest to zachęcające odkrycie dla osób z nadwagą lub otyłością, które szukają zdrowych metod wsparcia procesu odchudzania.

      Inna metaanaliza wykazała, że spożywanie nasion lnu przez ponad 12 tygodni przyczyniało się do niewielkiego obniżenia ciśnienia krwi - zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego. Jest to ważne odkrycie, biorąc pod uwagę, że wysokie ciśnienie krwi jest głównym czynnikiem ryzyka chorób serca.

      Kolejne badanie pokazało, że spożywanie nasion lnu lub jego pochodnych może obniżyć poziom całkowitego cholesterolu oraz cholesterolu LDL (tzw. "złego" cholesterolu) we krwi. Korzyści te były szczególnie zauważalne u kobiet i osób z wysokim poziomem cholesterolu. To odkrycie jest istotne, ponieważ wysoki poziom cholesterolu LDL jest czynnikiem ryzyka dla wielu schorzeń, w tym choroby wieńcowej serca.

      Ostatnie badanie wykazało niewielkie zmniejszenie poziomu białka C-reaktywnego (marker zapalenia) tylko u osób z wskaźnikiem masy ciała powyżej 30. Jest to istotne, ponieważ chroniczne stany zapalne są powiązane z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory.

      Podsumowując, nasiona lnu mogą przynieść liczne korzyści dla zdrowia, zwłaszcza gdy są spożywane regularnie i w odpowiednich ilościach. Mimo to, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem jakichkolwiek znaczących zmian w diecie.

      Nasiona lnu są niezwykle odżywcze, dostarczając bogactwo korzyści dla zdrowia. W 100 gramach nasion lnu znajdziemy około 2,234 kJ (534 kcal) energii, a ich skład odżywczy to 7% wody, 18% białka, 29% węglowodanów i 42% tłuszczu.

      Wśród wielu składników odżywczych, nasiona lnu są szczególnie bogate w białko, błonnik pokarmowy, kilka witamin z grupy B i minerały. Na przykład, dostarczają one 143% dziennego zapotrzebowania (DV) na tiaminę (B1), 110% na magnez i 92% na fosfor.

      Nasiona lnu są szczególnie bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, stanowią one 54% ogólnej zawartości tłuszczu. Kwasy omega-3, zwłaszcza kwas alfa-linolenowy (ALA), są niezbędnymi kwasami tłuszczowymi, które muszą być dostarczane przez dietę, ponieważ nasze ciało nie jest w stanie ich samodzielnie produkować. Są one kluczowe dla zdrowia mózgu i serca, a także mają działanie przeciwzapalne.

      Nasiona lnu zawierają również 18% kwasów tłuszczowych omega-9 (oleinowy) i 6% kwasów tłuszczowych omega-6 (linolowy). Kwasy omega-9 pomagają regulować poziom cholesterolu i poprawiają nastrój, podczas gdy kwasy omega-6 wspierają zdrowie skóry i wzrok. Nasiona lnu zawierają także 9% tłuszczów nasyconych, w tym 5% jako kwas palmitynowy.

      Olej z nasion lnu zawiera 53% kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie ALA) i 13% kwasów tłuszczowych omega-6. Jest to cenne źródło ALA, szczególnie dla osób, które nie jedzą ryb, głównego źródła tych kwasów.

      Wartości odżywcze nasion lnu sprawiają, że są one doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Mogą być dodawane do sałatek, płatków śniadaniowych, smoothie, pieczywa czy jako składnik wypieków.

      Mimo wszystkich korzyści, pamiętaj, że nasiona lnu są kaloryczne i powinny być spożywane z umiarem. Ponadto, warto pamiętać, że mielone nasiona lnu są lepiej przyswajalne przez organizm niż całe nasiona.

      Paragraph