Olej konopny to jeden z najzdrowszych olejów, który jednak nie jest powszechnie znany, stąd też rzadko jest stosowany.

Olej ten posiada wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6, które są niezwykle ważne w profilaktyce zdrowotnej. Dieta bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe działa antynowotworowo, przeciwcukrzycowo, pomaga zwalczać wiele chorób serca, reguluje pracę wątroby i nerek. Oprócz tych właściwości olej konopny jest bardzo bogaty w witaminy i minerały, w tym między innymi w witaminę A, B, E, K oraz wapń, cynk, fosfor i magnez. Odnotowano również jego skuteczne wspomaganie odporności – jedna łyżka oleju spożywana każdego dnia świetnie wpływa na podniesienie odporności. Cenne są również jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe – pomaga zwalczać bóle reumatyczne i stany zapalne stawów. Polecany jest również do regulowania gospodarki hormonalnej – spożywany regularnie pomaga łagodzić stan napięcia przedmiesiączkowego.

Olej ten warto wprowadzić do diety wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ jest on doskonałym źródłem białka roślinnego.