Badania opublikowane przez Instytut Żywności i Żywienia wykazały, że w ciągu ostatnich 25 lat

zwiększenie konsumpcji tłuszczów roślinnych w znacznym stopniu przyczyniło się do wydłużenia

życia Polaków. Oleje chronią m.in. przed zachorowaniem na choroby sercowo-naczyniowe,

które – jak powszechnie wiadomo – są najczęstszą przyczyną śmierci wśród naszych rodaków.

W 2009 roku choroby układu krążenia doprowadziły do 46,2 proc. wszystkich zgonów; 12,4 proc.

dotyczyły choroby niedokrwiennej serca oraz jej następstw, 9,5 proc. – choroby naczyń mózgowych, a

8,6 proc – miażdżycy. Eksperci biją na alarm – jeżeli chcemy uchronić się przed chorobami serca,

powinniśmy zbilansować codzienną dietę, wprowadzając do niej więcej owoców, warzyw i tłuszczów

roślinnych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte głównie w tłuszczach roślinnych są korzystne dla

zdrowia. Jeżeli zatem chcemy wydłużyć życie i zapewnić sobie dobre zdrowie przez długie lata,

powinniśmy przynajmniej częściowo zrezygnować z tłuszczów zwierzęcych znajdujących się w

maśle, mięsie, jajach oraz serach na rzecz NNKT. Oczywiście tłuszcze roślinne także zawierają

nasycone kwasy tłuszczowe, ale jest ich zdecydowanie mniej niż w tłuszczach pochodzenia

zwierzęcego. Najmniej NKT jest w olejach rzepakowym i oliwie z oliwek.

Zdaniem specjalistów najbardziej niebezpieczne są izomery nienasyconych kwasów

tłuszczowych, które znajdują się w słodyczach, daniach instant oraz smażonych produktach.

Pamiętaj, że spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 35 proc. dziennego zapotrzebowania na

energię. Nie powinno być także mniejsze niż 20 proc. potrzeb energetycznych, gdyż tłuszcze stanowią

ważny budulec struktur komórkowych i pomagają wchłaniać podstawowe witaminy A, D, E i K.