Bez wątpienia nie raz słyszałeś o sylimarynie – substancji, której spożycie jest nieocenioną pomocą przy kłopotach z wątrobą i układem pokarmowym. Jest ona pozyskiwana z ostropestu plamistego, a olej wytłaczany z całych nasion tej rośliny ma wspaniałe właściwości.

Przede wszystkim nierafinowany i zimnotłoczony olej z nasion ostropestu plamistego jest zalecany jako specyfik chroniący zdrowie wątroby i wspomagający sprawne jej funkcjonowanie. Powinien być spożywany przed zamierzonym spożyciem ciężkostrawnych i obfitych posiłków. Zawartość sylimaryny sprawia, że olej z ostropestu powinny spożywać także osoby chcące na długie lata zachować sprawność umysłową i zdolność bezproblemowej koncentracji, zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka lub wspomóc się w leczeniu cukrzycy typu II.

Olej ten niweluje szkodliwe oddziaływanie sztucznych konserwantów i chemicznych dodatków do żywności. Zawiera tak ważne dla zdrowia fitosterole (w podobnym stężeniu co olej sojowy), witaminy E i K oraz Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Dzięki obecności tych cennych substancji chroni m.in. przed chorobą niedokrwienną serca, wzmacnia odporność, pomaga przy alergiach, działa przeciwzakrzepowo, a nawet chroni przed depresją i skutecznie poprawia nastrój.

Co ciekawe, olej z nasion ostropestu wykazuje właściwości przeciwzapalne i niszczące wolne rodniki, przez co jest nieocenionym kosmetykiem naturalnym. Dzięki swoim właściwościom leczniczym, gojącym i regenerującym, wskazany jest w przypadku problemów z trądzikiem i przebarwieniami skóry, przy problemach z grzybicą, hemoroidami, krwawieniach z nosa, a nawet przy pękającej, owrzodzonej lub łuszczącej się skórze. Docenią go ci, którzy borykają się z problemem odleżyn.

WAŻNA INFORMACJA DLA OSÓB CIERPIĄCYCH NA MIGRENĘ! Olej z całych nasion ostropestu plamistego przynosi ulgę w tej dolegliwości.