6 rzeczy, które trzeba wiedzieć o nierafinowanych olejach tłoczonych na zimno.
Nierafinowane oleje tłoczone na zimno powinny być składnikiem codziennej diety każdego człowieka, chcącego zachować zdrowie aż do późnych dni swojej starości. Co warto wiedzieć zanim
dokona się zakupu takiego oleju?
Po pierwsze: metoda tłoczenia na zimno jest mechaniczną i najstarszą znaną metodą pozyskiwania olejów. W konsekwencji jest to metoda przyjazna środowisku naturalnemu, a więc i człowiekowi. Pozyskiwane dzięki niej oleje są wolne od zanieczyszczeń, które występują przy innych metodach produkowania olejów.
Po drugie: dobrej jakości nierafinowany olej zimnotłoczony można poznać po tym, że będzie pachniał/smakował jak surowiec z którego został wytłoczony. Na dnie opakowania często da się
zauważyć opadający osad.
Po trzecie: przed kupnem wybranego oleju należy dokładnie zapoznać się z informacjami od producenta! Samo hasło „olej z pierwszego tłoczenia” nie wystarczy (taki olej równie dobrze może
być rafinowany). Oprócz pierwszego tłoczenia ważne jest, by dany olej był nierafinowany i tłoczony na zimno. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na datę wytłoczenia danego oleju i sposób jego
przechowywania (powinien być przechowywany w ciemnym miejscu/ciemnej butelce i w chłodzie). Im świeższy i lepiej przechowywany będzie olej, tym lepiej, gdyż zawarte w nim substancje aktywne nie zdążą ulec utlenieniu.
Po czwarte: ze względu na niską temperaturę dymienia (czyli temperaturę palenia się oleju i tracenia przez niego cennych wartości odżywczych), nierafinowane oleje zimnotłoczone nadają się tylko do użytku na zimno, np. w sałatkach, jako dodatek do kasz, warzywnych gulaszów, past do chleba itp.
Po piąte: pamiętaj, że oleje to nie tylko smaczny i zdrowy dodatek do potraw. To także skuteczny, leczniczy, naturalny i ekologiczny kosmetyk, który można dobrać w zależności od rodzaju, stanu,
wieku i potrzeb skóry.
Po szóste: oprócz szeroko znanych olejów takich jak olej słonecznikowy i lniany, dobrze zainteresować się właściwościami mniej spotykanych i trudniej dostępnych olejów, np. oleju z
czarnuszki, cząbru, maku lub ostropestu plamistego.
Wszystkie wspomniane oleje dostępne są do kupienia na stronie:www.olejagrabla.pl